Czy każda pizza jest kaloryczna? Udowadniamy, że pizza może być zdrowa!

Paź 6, 2019 | Ciekawostki | 0 komentarzy

Pizza jest daniem, które pokochano w prawie każdym miejscu na świecie. Jednak mało kto wie, że początkowo składała się tylko z placka posmarowanego sosem pomidorowym, a następnie posypanego mozzarellą. Dla dodatkowego aromatu upieczony placek urozmaicano bazylią. Tak przyrządzony przysmak nie miał prawa być zbyt kaloryczny ani niezdrowy. Co więc się zmieniło, że tak często mówi się o nim jako o fast-foodzie?

Zapraszamy do lektury!

Pizza jako fast-food — czy przez nasz ulubiony placek tyjemy?

Kilogramów przybywa z kilku powodów, jednak głównym winowajcą jest nadmiar kalorii. O ten z kolei łatwo, kiedy nasza dieta obfita jest w tłuszcze i cukry. Fast-foody słyną z tego, że idąc do odpowiedniego punktu gastronomicznego, swój zamówiony obiad dostaniemy praktycznie zaraz po złożeniu zamówienia. Pizza nie zawsze wpisuje się w ten kanon, jednak kiedy mamy wcześniej przygotowane ciasto i składniki, to ułożenie odpowiedniego przysmaku i włożenie go do pieca może zająć tylko kilka minut. Samo pieczenie też nie trwa długo.

No dobrze, pizzę dostaniemy nawet w 15 minut po jej zamówieniu. Jednak to nie czyni z niej dania napakowanego kaloriami. Tym, co nam najbardziej szkodzi, są źle dobrane dodatki. Nie będziemy musieli rezygnować z ulubionego dania, jeśli będziemy trzymać się tylko tych zdrowych i klasycznych.

Jakie dodatki do pizzy wybierać?

Najbardziej tuczącymi dodatkami do pizzy są zdecydowanie: sos czosnkowy, boczek, tłusta kiełbasa, mięso kebab i ser feta. Prawdopodobnie znajdziemy ich o wiele więcej, jednak eliminując podobne składniki, będziemy mieć pewność odpowiedniej liczby kalorii na talerzu.

Komponując pizzę, wybierajmy sos pomidorowy lub oliwę jako podstawę, a na wierzchu nie oszczędzajmy na warzywach, chudym mięsie i owocach morza. Uwielbiamy sery? Mozzarella zawiera najmniej tłuszczu, jednak każdy inny w odpowiednich ilościach nie powinien zbyt mocno zwiększyć kaloryczności.

Promocja na pizzę — największa pułapka z kaloriami

Do pizzowego fast-foodu z pewnością możemy zaliczyć pizzę z marketu. Takiej nie warto kupować. Nie dość, że nie mamy kontroli nad ilością składników i ich kalorycznością, to jeszcze w cieście znajdują się różne konserwanty, żeby jak najdłużej zachowało puszystość, pomimo obróbki i mrożenia.

Kolejną pułapką są promocje wymyślane przez pizzerię. Wiele z nich oferuje drugą gratis, jeśli wyda się określoną ilość pieniędzy lub zamówi największy placek. Kto by się nie skusił? Niestety, kupując dwie duże pizzę, są małe szanse, że cokolwiek z niej pozostanie na drugi dzień. Przecież szkoda zrezygnować ze świeżego i ciepłego placka.

pizza bez kalorii 200x300

Jaką pizzę wybrać w restauracji, żeby była zdrowa i mało kaloryczna?

Zdrowa pizza to ciasto z mało kalorycznymi dodatkami. Takimi, o których wspominaliśmy w poprzednich akapitach. Jest kilka wariantów, które możemy wybrać z powodzeniem, gdyż te najbardziej klasyczne smaki prawdopodobnie wszędzie nazywają się tak samo.

Oto najzdrowsze pizze dostępne w pizzeriach:

  • pizza Margherita – klasyczny placek z sosem pomidorowym i serem. Zamawiając go mamy gwarantowaną smaczną i mało kaloryczną przekąskę;
  • pizza Funghi – podobna do poprzedniej, jednak wzbogacona w pyszne pieczarki;
  • pizza Tricolore – placek pełen warzyw. Będzie nie tylko smacznie, ale też bardzo zdrowo. W jej skład zazwyczaj wchodzą: brokuły, cukinia, papryka, kukurydza, pomidory i ser mozzarella;
  • pizza Brasil – wyjątkowe ciasto uzupełnione o ser camembert, szpinak, ogórek i kukurydzę. Z pewnością będzie sycącym i smacznym wyborem;
  • pizza Kapitańska – klasyczne ciasto z dużym wyborem owoców morza – kalmary, krewetki, małże, tuńczyk i ośmiorniczki. Do tego cebulka, czosnek i ser. Fani morskich śródziemnomorskich smaków będą zachwyceni!

Wybór pizzerii będzie strzałem w dziesiątkę, a zamówienie pizzy o obniżonej zawartości kalorii sprawi, że nie będziemy musieli robić sobie wyrzutów. Pamiętajmy, że pizza nie jest śmieciowym jedzeniem. Jej wartość dietetyczna zależy tylko od nas.

Jesteś w pizzerii? Nie kupuj sztucznych dodatków!

Każdy posiłek, nawet najzdrowszy, może zmienić się w porażkę dietetyczną przez jeden dodatek. Pamiętajmy, aby nie uzupełniać zamówienia w colę, tłuste sosy, czy energetyczne przystawki. Sami najlepiej znamy swoje zapotrzebowanie i możemy uprzedzić głód. Zamówmy sałatkę przed pizzą. Nie tylko pobudzimy nią kubki smakowe, ale też uspokoimy żołądek. Dzięki zdrowemu wyborowi nie będziemy potrzebować największego placka, a nawet najmniejszy będzie smakował dla nas tak samo pysznie.

A Wy? Znacie jeszcze jakieś sposoby na “odchudzenie” pizzy?