Pizza z salami spianata piccante – prawdziwy smak włoskiej kuchni

Lip 5, 2023 | Pizze na różne okazje | 0 komentarzy

Włoska pizza to danie znane na całym świecie. Niejeden wie, że ten przysmak ma wielu miłośników, ale i sposobów, na które można go przyrządzać. Dodatki to jeden z najważniejszych składników na placku, ponieważ to głównie one nadają smaku całej pizzy. Zwolennicy mięsnych elementów uzupełniających na włoskim daniu z pewnością nieraz zastanawiali się nad wyborem salami spianata piccante. Z naszego artykułu dowiesz się, skąd pochodzi i z czym najlepiej łączyć przysmak na pizzy!

Czym charakteryzuje się salami spianata piccante?

Salami spianata to jedna z najpopularniejszych włoskich wędlin. Produkuje się ją w południowej części kraju, a dokładnie w regionie Kalabria. Przysmak powstaje głównie z chudych i tłustych kawałków wieprzowiny, która poddawana jest wielokrotnemu mieleniu. Salami jest także delikatnie pikantne w smaku. Swoją ostrość zawdzięcza głównie ostrym papryczkom, które nie tylko dodają smaku, rozgrzewają, ale i przyśpieszają metabolizm. Wędlina prasowana jest tradycyjnymi metodami, dzięki temu przyjmuje bardzo charakterystyczny wygląd. Salami ma spłaszczony i okrągły kształt, przez co wyróżnia się na tle innych gatunków wędlin. Cieszy się ogromną popularnością nie tylko we Włoszech, ale i całej Europie. Idealna kompozycja z salami na pizzy może stworzyć niepowtarzalny smak i apetyczny zapach, który pokocha każdy zwolennik mięsnych składników w potrawach.

Oryginalne salami spianata piccante

Jak już wiemy, salami pochodzi z włoskiego regionu Kalabrii, i przyprawiane jest pikantnymi papryczkami. Oryginalna wędlina jest produkowana we Włoszech z najwyższej jakości mięsa wieprzowego. Do produkcji wykorzystuje się głównie karkówkę, udo i tłuszcz, które następnie są mielone i przyprawiane różnymi ziołami. Dodatkowy składnik w postaci kalabryjskich papryczek peperoncino nadaje nie tylko pikanterii, ale i charakterystycznego pomarańczowego koloru.

Wyrazisty smak salami spianata nie do podrobienia

Każdy, kto w życiu miał okazję spróbować włoskiego przysmaku choć raz, z pewnością nie zapomni go już nigdy. Smak jest bardzo wyrazisty z odrobiną pikantnej nuty, która nadaje charakterystycznego posmaku wędliny. Podczas produkcji najważniejsze jest, aby najpierw odpowiednio wymieszać takie składniki jak: mięso, przyprawy, sól i tłuszcz. Następnie w procesie niezwykle ważne jest, aby zapewnić wędlinie odpowiednie warunki suszenia i dojrzewania. Wtedy będzie można uzyskać niezwykły smak i aromat włoskiego przysmaku.

Z jakimi składnikami najlepiej komponuje się salami spianata piccante na pizzy?

Salami spianata piccante jest już na tyle aromatyczne i wyraziste w smaku, że można placek tylko dodatkowo uzupełnić w składniki. Jedną z ciekawych kompozycji, które można uwzględnić, jest salami, czosnek i mozzarelle il fior di latte. Zwolennicy bardzo pikantnych włoskich potraw mogą spróbować połączenie sera z bawolic z salami, karczochami, kaparami, czosnkiem i habanero. Takie zestawienie z pewnością przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi pizzy. Jeśli ktoś chciałby ożywić swoje domowe włoskie danie, to może także dodać suszone pomidory, oliwki, serek mascarpone, papryczki chilli, pieczarki lub rukolę.

Do jakich jeszcze potraw można wykorzystać salami spianata piccante?

Planujesz zrobić pyszne domowe jedzenie na wieczór wśród rodziny lub znajomych, ale nie wiesz, do czego można wykorzystać przepyszne salami spianata piccante? Oprócz popularnego włoskiego dania, jakim jest pizza, można zastosować ten składnik na wielu innych potrawach. Placek to przysmak, który cieszy się wśród wielu osób na świecie, więc z pewnością połączenie wędliny z plackiem będzie strzałem w dziesiątkę. Oprócz tego można wykorzystać salami jako samodzielną przekąskę oraz jako dodatek na kanapki, tosty, czy też grzanki. Jeśli chcesz zrobić bardziej obfite danie, z pewnością idealnie nada się do zapiekanek. Salami spianata piccante można serwować jako zakąskę z różnymi serami i innymi mięsnymi dodatkami. Najlepiej jeśli do wędliny przygotujemy klasyczne uzupełnienie włoskiego menu w postaci wina czy oliwek.