Pizza bezglutenowa – kilka pomysłów na zdrową i smaczną pizzę bez glutenu
Pizza bezglutenowa to rodzaj ulubionego dania wielu z nas w wersji z innym rodzajem ciasta. Do zrobienia pysznej pizzy bez glutenu zwykłą mąkę trzeba zastąpić taką, która nie zawiera glutenu. Wykonanie takiego dania jest nieco bardziej skomplikowane. Aby uzyskać pyszną kompozycję, konieczne jest też zadbanie o to, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą skomponowały. Oto kilka pomysłów na zdrową i smaczną pizzę bez glutenu. Zapraszamy do lektury!
Czy szybka pizza bezglutenowa jest zdrowa?
Przede wszystkim warto sobie uświadomić, że pizzę bezglutenową wbrew pozorom mogą, ale nie muszą jeść osoby zdrowe. Z założenia jest to produkt dedykowany tym, którzy cierpią na celiakię i nietolerujących glutenu. Kilka lat temu bardzo modne stały się diety wykluczające ten składnik. Osoby dbające o szczupłą sylwetkę dobrowolnie ograniczały ilość zjadanego glutenu, by zapewnić sobie ograniczenie kalorii. Jednak okazuje się, że w takim kontekście eliminacja tego komponentu nie ma znaczącego wpływu na zdrowie. Pizza bezglutenowa przygotowana zgodnie z rygorem jest bezpieczna dla osób z celiakią i pozwala im cieszyć się smakiem tego popularnego dania.
Z jakiej mąki powstaje najlepsza pizza bezglutenowa?
Najlepsza pizza bezglutenowa nie powstaje z jednej konkretnej mąki bezglutenowej, a ze specjalnie opracowanego miksu różnych. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie smaku domowej pizzy. Warto dodać, że nie ma jednego przepisu na skład i wyrabianie ciasta. Każda pizzeria będzie miała własną kompozycję. Najczęściej przepis na ciasto bezglutenowe obejmuje kilka g drożdży świeżych, określoną ilość g mąki ryżowej, g mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i mąki gryczanej. Oczywiście oprócz tych składników w cieście znaleźć musi się kilka łyżek oliwy, sól czy szklanki ciepłej wody.
Jak zrobić pizzę bezglutenową? – jakie dodatki będą najlepsze
Wiemy już, co wchodzi w skład tradycyjnej pizzy bezglutenowej jeśli chodzi o spód pizzy. Musimy jednak pamiętać, że pyszna, puszysta pizza to nie tylko mąka, ale również sposób wypieku czy przygotowania ciasta. Kluczem do smaku jest smarowanie pizzy oliwą i odpowiednie skomponowanie jej dodatków. Jak więc przygotować pizzę idealną?
Jakie dodatki warto wykorzystać, by uzyskać smaczną bezglutenową pizze?
- na pewno warto postawić na świeże, ulubione warzywa, to mogę być pieczarki, papryka, cebula, pomidory
- oliwki, które dodadzą lekko słonego posmaku
- ser (jeśli możemy go jeść), najlepiej postawić na ten wysokiej jakości. Z pewników polecamy mozarellę
- gdy nie jemy serów, warto sięgnąć po ich zamienniki, np. wersje wegańskie, które pozwolą na podkręcenie smaku
- mięsożercy z pewnością uzupełnią pizzę na bezglutenowym cieście o wędliny (salami, prosciutto, szynkę) lub mięso (np. kurczaka)
- bardzo ważną rolę w przygotowaniu bezglutenowej pizzy mają przyprawy, zarówno te świeże, jak i suszone. Szczególnie bazylia, oregano, pieprz, sól, są składnikami, o których nie możemy zapominać.
Do przygotowania bezglutenowej pizzy dobrze jest wykorzystywać półprodukty najwyższej jakości. Mogą być włoskie, ale polskie odpowiedniki też sprawdzą się doskonale. Kluczem jest jednak ich skład, by był prosty, krótki i bez dodatkowych ulepszaczy. Bezglutenowa pizza może smakować tak samo dobrze jak ta na cieście tradycyjnym, lub być nawet lepsza. Bezglutenowe ciasto z mieszanki mąk nie będzie odbiegać od znanych wszystkim wersji tego dania.
Pyszna pizza bezglutenowa – inspiracje na sosy
Tak, jak już wspomnieliśmy, jeśli chcemy jeść pizzę z mieszanką zastępującą mąkę glutenową, konieczne będzie zastosowanie odpowiedniego wypieku pizzy, wysmarować brzegi ciasta oliwą, zastosować wysokiej jakości składniki oraz sięgnąć po pyszne, aromatyczne sosy. Najlepsza bezglutenowa pizza będzie z:
- sosem pomidorowym, oczywiści wykonanym na bazie świeżych, aromatycznych i dojrzałych owoców;
- sosem białym – czosnkowym (najlepiej nieco ostrzejszym), śmietanowym,
- sosem paprykowym (polecamy wykorzystać papryki pieczone)
- sosem barbecue.
Dobór dodatków i sosu do szybkiej pizzy bezglutenowej mają zapewnić nam najlepszy z możliwych smaków. Podkreślą to, co w tym daniu najlepsze.
Najnowsze komentarze