Co łączy pizzę i tortillę? Sprawdzamy!

Lis 6, 2020 | Pizze na różne okazje | 0 komentarzy

Dietetyczna pizza jest obecnie jednym z najczęściej poszukiwanych fast foodów. W czasach, kiedy na przygotowywanie jedzenia mamy jeszcze mniej czasu, a dbanie o sylwetkę jest utrudnione, lekkie i mniej kaloryczne dania okazują się dla nas wybawieniem. W poniższym artykule zebraliśmy najlżejsze pizze, na jakie trafimy w pizzeriach oraz dzielimy się świetnym przepisem na ekspresową przekąskę. Zapraszamy do czytania!

Jakie pizze mają najmniej kalorii?

Fast food jest uważany za bardzo kaloryczny, jednak nie każde danie dostarcza nam takiej samej ilości energii. Wszystko zależy od ilości dodatków oraz tego, jak je przygotujemy. Zamiast kalorycznego kebaba wypełnionego ciężkim sosem i dużą ilością mięsa, możemy wybrać jego lżejszy odpowiednik z podwójną porcją warzyw. Podobnie jest z pizzą. Wystarczy ograniczyć dodatki zawierające dużo tłuszczu, takie jak boczek, smażone mięso czy sos czosnkowy. Zdecydujmy się w zamian na warzywa, owoce, a także aromatyczny przecier pomidorowy i zdrową oliwę. Świetnym pomysłem jest także zastąpienie grubego ciasta cienkim, dzięki czemu w posiłku będzie mniej węglowodanów.

Siła warzyw i grzybów na pizzy

Nie zapominajmy, że warzywa i grzyby to nie tylko wartościowy dodatek pod względem składników odżywczych. To właśnie w nich drzemie cały smak drożdżowego placka. Jednak przy dekorowaniu pizzy warto kierować się innymi zasadami niż w przypadku sałatki czy surówki. Mieszajmy ze sobą warzywa o podobnym aromacie, jednak nie przesadźmy z ilością, gdyż w ten sposób łatwo zatracimy ich naturalny smak. Warto pamiętać, że za większość wegetariańskich lub lekkich pizz zapłacimy o wiele mniej, niż za ich ociekające tłuszczem odpowiedniki. Dla lubiących oszczędne diety to na pewno świetna informacja.

A gdyby tak połączyć tortillę z pizzą?

Jedną ze smaczniejszych dietetycznych przekąsek są warzywa zawinięte w tortillę. To lekkie i delikatnie chrupiące ciasto łatwo zapakować i zabrać do pracy lub szkoły, a nawet zostawić zapas w lodówce, gdyż placki nie tracą na wartości po podgrzaniu w mikrofali lub opiekaczu. Jednym z ciekawszych wynalazków jest pizza wykonana na tortilli, która łączy w sobie wszystkie walory smakowe obu dań, ponadto wykonamy ją w kilka minut w prawie każdej kuchni: na patelni lub w piekarniku.

Pizza na spodzie z tortilli – jak to wygląda?

Innowacyjna pizza z tortilli jest łatwa i szybka w wykonaniu, a także zaskoczy każdego miłośnika włoskiej kuchni. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w kilka tortilli lub zrobić je samemu, co jest proste i wymaga jedynie 2 składników: wody oraz mąki. Placki możemy ze sobą połączyć lub udekorować składnikami każdy z osobna, dzięki czemu niedojedzone resztki wystarczy zwinąć i zapakować na później.

Jak zrobić pizzę z tortilli?

Pizza z tortilli jest jednym z najprostszych wariantów naszego ulubionego włoskiego dania. Jak pisaliśmy wyżej, wystarczy jedynie zaopatrzyć się w tortillę oraz ulubione składniki do drożdżowego ciasta. Warto pamiętać, że kluczową rolę gra tutaj ser, który połączy ze sobą kilka placków i pomoże otrzymać bardziej treściwą pizzę z tortilli.

Pierwszym krokiem jest położenie tortilli na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Następnie posypujemy placek serem i ulubionymi przyprawami i kładziemy na nim kolejną warstwę. Czynność możemy powtórzyć kilka razy, aż uzyskamy odpowiadającą nam grubość. Wierzch smarujemy przecierem pomidorowym, przyprawiamy, a następnie posypujemy ulubionymi dodatkami, na przykład kurczakiem, pieczarkami i warzywami.

Plusem pizzy z tortilli jest to, że nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie, a także nie ryzykujemy tym, że rozmięknie się podczas pieczenia. Tortilla w piekarniku zawsze staje się przyjemnie chrupiąca, ponadto jej wykonanie jest o wiele szybsze, dzięki czemu będzie to idealna przekąska na niespodziewaną wizytę znajomych.

Jakie składniki dobrze komponują się z tortillą?

Pizza z tortilli to prosty smakołyk, który smakuje świetnie prawie ze wszystkim. Dowodem na to są meksykańskie dania zawinięte w ten popularny placek, które składają się z szerokiej palety składników mięsnych i warzywnych. Świetnym pomysłem jest naśladowanie ulubionej pizzerii i obsypanie tortilli takimi samymi dodatkami, jakie zazwyczaj wybieramy do oryginalnego włoskiego dania. Coraz częściej zdarzają się sytuacje, gdzie restauracje zaczynają serwować nietypowe pizze i być może z czasem przyjdzie nam zasmakować tej pyszności także na mieście.

Jaka ekspresowa pizza najczęściej ląduje na Waszym stole? Podzielcie się z nami przykładami w komentarzu, chętnie spróbujemy czegoś nowego!