Pizza dla osób na diecie – na jaki placek można sobie pozwolić?

Maj 13, 2021 | Ciekawostki | 0 komentarzy

Będąc na diecie, często zastanawiamy się, na jakie przekąski możemy sobie pozwolić. Wszystko zależy od tego, jak bardzo restrykcyjne są jej zasady. Prosta dieta redukcyjna, to jedynie zmniejszenie kaloryczności posiłków, jednak trudności zaczynają się wtedy, kiedy należy eliminować konkretne składniki. Na szczęście pizza jest jednym z tych dań, które możemy dowolnie zmieniać i nie stracimy na jego smaku.

Poniżej przygotowaliśmy kilka porad, które pomogą przetrwać miłośnikom włoskiego placka na diecie. Zapraszamy do czytania!

Dietetyczna pizza – czego należy unikać?

W przypadku pizzy bardzo łatwo obniżyć jej kaloryczność. Najprostszym sposobem jest usunięcie z przepisu nadmiaru oliwy lub masła, sera, a także tłustego mięsa. Pozostawmy w niej chrupiące warzywa, aromatyczne przyprawy, a górę oprószmy delikatnie serem mozzarella.

Nieco trudniej jest w przypadku konieczności usunięcia elementów ciasta, jednak dalej jest możliwe przygotowanie pizzy na kalafiorze, mące orkiszowej lub płatkach owsianych.

Pizza na diecie bezlaktozowej

Nietolerancja laktozy jest przyczyną rezygnacji z ulubionych produktów, jednak nie zawsze jest to konieczność. Warto dokonać w ulubionych posiłkach kilku zmian, aby nie stracić wszystkich przyjemności w życiu.

W przypadku diety bezlaktozowej wystarczy przygotować pizzę bez produktów mlecznych, czyli bez masła i serów.

ciasto pizzy dietetycznej 300x240

Pizza na diecie ketogenicznej

Dieta ketogeniczna zakłada zwiększenie ilości spożywanych tłuszczów z jednoczesną eliminacją węglowodanów. Oznacza to, że należy zrezygnować  z klasycznej pizzy, która w dużej mierze składa się z mąki.

Na szczęście osoby na diecie keto opracowali satysfakcjonujące przepisy na pizze, które pozwolą zaspokoić ochotę na ten włoski specjał. Podstawowy przepis zakłada zrobienie ciasta z jajek i tartego sera, z kolei na wierzch można położyć ulubione warzywa i szynkę.

Pizza na diecie lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna powstała po to, aby odciążyć układ pokarmowy. Poleca się ją przed badaniami, podczas stanów zapalnych żołądka i jelit, a także po obfitych w pokarm imprezach. W trakcie diety lekkostrawnej spożywa się produkty ubogie w tłuszcz oraz takie, które minimalizują powstawanie resztek w jelitach.

Pizza na diecie lekkostrawnej jest odradzana, jednak jeśli nie możemy jej uniknąć, to zdecydujmy się na taką, która będzie domowej roboty, a wśród jej składników nie będzie dodatkowego tłuszczu i sera.

Pizza na diecie redukcyjnej

Dieta redukcyjna polega na ograniczeniu spożywanych kalorii. Żeby swobodnie cieszyć się wtedy pizzą, należy przygotować ją z produktów o niskiej kaloryczności. Najlepszymi dodatkami będą warzywa i owoce morza. Dla lepszego smaku możemy użyć nieco sera mozzarella, jednak uważajmy z jego ilością.

Pizza na diecie cukrzycowej

Cukrzyca jest określana jako choroba cywilizacyjna, gdyż dotyka coraz większą ilość osób. Aby zminimalizować jej skutki, należy zadbać o odpowiednią dietę i zminimalizować spożycie cukrów prostych.

Pizza nie jest produktem zakazanym, jednak chorujący na cukrzycę powinni zwracać uwagę na jej skład. Najlepiej unikać słodkich dodatków, takich jak ananas i inne owoce, a także sosów na bazie cukru.

Wybierzmy pizzę, która będzie bogata w składniki z wysoką zawartością błonnika i o niskim indeksie glikemicznym. Pamiętajmy również, że najmniej zdrową częścią pizzy dla cukrzyków jest ciasto, ponieważ składa się z węglowodanów. Jeśli mamy taką możliwość, to postawmy na pizzę o cienkim cieście.

Czy pizza zaszkodzi naszej diecie?

Pizza sama w sobie nie jest szkodliwym pokarmem. Składa się z prostych składników, a tym, co ją najbardziej obciąża, są źle dobrane dodatki. Jeśli staramy się zrzucić zbędne kilogramy, to wybierzmy placek o cienkim cieście i same warzywne dodatki, a zamiast sosu użyjmy smakowej oliwy.

W przypadku specjalistycznej diety, która ma poprawić nasze zdrowie, najlepiej trzymać się wytycznych i wybierać jedynie takie składniki, które w 100% spełniają nasze zalecenia. Pamiętajmy, że w domowych warunkach spód pizzy możemy zrobić z warzyw lub jajek, dzięki czemu ograniczymy węglowodany.