Ile kawałków ma pizza? Czyli jak właściwie kroić pizzę
Podczas zamawiania pizzy większość z nas nurtuje jeden problem: jak równo podzielić placek pomiędzy wszystkie obecne osoby. Prawdopodobnie każdy będzie miał jakieś rozwiązanie. Niektórzy uważają, że najlepiej dzieli się ciasto za pomocą ciężkiego i dużego noża. Inni obstają przy użyciu specjalnego radełka, którym wystarczy przeciągnąć przez ciasto tylko kilka razy. Jednak co z wielkością kawałków? Nie każdy sposób dzielenia placka pozwoli otrzymać równe części. Co więcej, kucharz nie zawsze równomiernie nakłada dodatki.
Oto kilka podstawowych sposobów, dzięki którym pokroisz pizzę szybko i sprawnie.
Sposób 1. Użycie nożyczek kuchennych do pizzy
Jeśli krojenie nożem nigdy nam nie wychodzi, a właśnie zamówiliśmy pizzę i chcielibyśmy szybko podzielić ją na więcej kawałków, to warto spróbować nożyczkami. Im ostrzejsze są, tym sprawniej nam pójdzie. Wystarczy tylko odcinać odpowiednie kawałki, tak samo, jak tniemy papier. Ten sposób jest szybki i wygodny, a także sprawdzi się nie tylko w domu. Bywa, że nożyczki to jedyny ostry przedmiot, jaki mamy pod ręką w biurze – warto to wykorzystać.
Sposób 2. Krojenie pizzy za pomocą specjalnego radełka
Sklepy z gadżetami oferują wiele narzędzi związanych z wypiekiem pizzy. Znajdziemy w nich nie tylko kamienie do pieczenia czy specjalne blachy, ale również radełka. Są to charakterystyczne narzędzia – obrotowe ostrza przyczepione do stabilnego uchwytu. Krojenie z ich pomocą jest szybkie i precyzyjne, jednak ciężko odmierzyć równe kawałki. Warto wcześniej wytyczyć sobie na pizzy linie, wzdłuż których będziemy przeciągać radełkiem.
Podczas krojenia należy zachować ostrożność, ponieważ łatwo się skaleczyć. Mimo wszystko lepiej użyć nieco siły lub przejechać po tej samej linii kilka razy. Szczególnie jeśli ciasto jest miękkie, takie trudniej się kroi. Po wszystkim z łatwością schowamy urządzenie do szuflady, ponieważ nie zajmuje wiele miejsca. Warto mieć je pod ręką, jeśli pizza często gości na naszym stole.
Sposób 3. Krojenie pizzy dużym i ciężkim nożem
Jeden z łatwiejszych sposobów, jednak nie wszyscy mają w swojej kuchni odpowiednio duży nóż. Dzięki niemu szybko podzielimy pizzę na równe kawałki, nawet jeśli będą bardzo małe. Taki nóż należy jedynie wcześniej zaostrzyć, ponieważ pokrojenie miękkiego ciasta może być problematyczne. Warto także zwrócić uwagę, na czym dzielimy pizzę. Najlepsza będzie do tego duża drewniana deska, pod którą położymy kuchenną ściereczkę, co zapewni stabilność podczas krojenia.
Sposób 4. Krojenie pizzy za pomocą noża mezzaluna
Mniej popularny sposób krojenia pizzy. Znają go głównie miłośnicy kuchni włoskiej, których kuchnia jest dobrze zaopatrzona w specjalne gadżety. Słowo mezzaluna oznacza sierp księżyca i taki też kształt ma ostrze. Urządzenie przypomina nóż do ziół, jednak jest na tyle duże, żeby z łatwością poradzić sobie z pizzowym plackiem.
Jeśli często zamawiamy pizzę i chcemy ją efektownie pokroić, to mezzaluna sprawdzi się idealnie. Z pewnością zdobędziemy uwagę znajomych i sprawimy, że na dłużej zapamiętają spotkanie przy pizzy. Minusem ostrza są jego duże rozmiary, raczej nie upchniemy go w szufladzie z innymi nożami.
Ciekawostki o krojeniu pizzy, czyli jak radzi sobie z tym nauka?
Krojenie okrągłego placka często przysparza wielu trudności. Z problemem borykali się także naukowcy, którzy szukali idealnego sposobu na krojenie pizzy. Najlepszym rozwiązaniem byłoby nie tylko podzielenie ciasta na równe kawałki, ale także zapewnienie podobnego rozkładu dodatków na każdej części.
Twierdzenie o pizzy
Naukowcy Rick Mabry i Paul Deiermann napisali wspólnie artykuł naukowy, w którym udowadniają, że pizzę można podzielić równo pomiędzy kilka osób, nawet w przypadku, kiedy punkt przecięcia nie przechodzi przez środek placka.
Krojenie pizzy a parkietaż
Inny sposób na sprawiedliwy podział kawałków wymyślili Joel Haddley i Stephen Worsley. Podzielili oni ciasto na przylegające do siebie wielokąty. Trzeba przyznać, że pokrojony w ten sposób placek prezentuje się fenomenalnie, ponieważ linie cięcia przypominają gwiazdę lub kwiat.
Dopasuj sposób krojenia pizzy do sytuacji!
Pomimo wielu pomysłów na profesjonalne krojenie pizzy, najlepiej dzielić ją tym, co akurat mamy pod ręką. Dzięki temu unikniemy stresu, a znajomi nie będą musieli długo czekać na podanie placka. Wiadomo przecież, że najlepsza pizza to ta, którą można zjeść na ciepło.
Warto też pamiętać, że jeśli jesteśmy w restauracji i jest nas więcej, to możemy poprosić kucharza o podzielenie ciasta na więcej kawałków. Ułatwi to jedzenie i nie będziemy musieli specjalnie wydzielać porcji. A Wy? Macie inne sposoby na krojenie pizzy?
Zastanawiasz się, jaka jest najlepsza pizza w Krakowie wg rankingu pizzerii Capri New? Zapoznaj się z artykułem już teraz!
Najnowsze komentarze