Biała pizza – co różni ją od czerwonej?
Mówiąc o pizzy, większość z nas wyobraża sobie tę czerwoną, czyli z sosem pomidorowym oraz różnego rodzaju dodatkami warzywnymi i mięsnymi. Część osób nie wie, że nie każdy drożdżowy placek musi być oparty o sos z pomidorów. Jeśli nie przepadamy za tym dodatkiem, warto wypróbować pizzę biancę, na której tych warzyw nie uświadczymy. A czym jeszcze różnią się od siebie biała i czerwona pizza? Zapraszamy do lektury naszego artykułu!
Czym różni się pizza bianca od pizzy rossa?
Polskie pizzerie rzadko oferują placki w wersji bianco. Stąd są one mało znane. Jesteśmy bardzo przyzwyczajeni do smaków tradycyjnych, najczęściej więc nawet nie wiemy, jak smakuje i czym się wyróżnia biała pizza. Podstawową różnicą pomiędzy pizza bianco a rossa jest sos. W pierwszej będzie on biały, w drugiej czerwony – pomidorowy. Co ciekawe, sos biały może być wykonany z różnych składników, najczęściej wykorzystywany jest śmietanowy i beszamelowy.
Kolejną różnicą pomiędzy tymi pizzami jest sposób wyrabiania ciasta. Odmienne są proporcje – do pizza bianca używa się większej ilości wody (prawie tyle samo, ile mąki). Jeśli dodamy do tego długie wyrabianie ciasta, zyskamy pizzę, która jest miękka i chrupiąca jednocześnie.
Jakie dodatki do białej pizzy?
Pizza bianca nie narzuca nam tego, jakie dodatki powinniśmy wybrać. Zależą one wyłącznie od naszych upodobań. Możemy więc skonsumować pizzę z takimi samymi warzywami czy mięsem jak na pizza rossa, bądź też wypróbować zupełnie nowej kompozycji. Z białymi sosami dobrze łączą się:
- zielone warzywa jak na przykład szparagi, brokuły, szpinak;
- dodatki drobiowe – kurczak czy indyk;
- ostrzejsze papryki, które podkręcą smak pizzy;
- kolorowe warzywa, jak papryka (łagodne i ostre), cukinia, czerwona cebula, pieczarki;
- oliwki – zielone i czarne, które dobrze podkreślą smak placka;
- pepperoni – delikatnie zaostrzy smak pizzy;
- różne rodzaje serów, szczególnie te długodojrzewające i pleśniowe.
Jak widać, mamy bardzo dużo możliwości łączenia smaków na białej pizzy. Z pewnością każdy znajdzie odpowiednie zestawienie dodatków, które przypadnie nam do gustu.
Z czym jeść białą pizzę?
Wiemy już, że pizzę biancę możemy połączyć praktycznie z dowolnym dodatkiem. W przeciwieństwie do wersji czerwonej, przyjmuje się, że jest ona tym lepsza, im mniej ich dodamy. We Włoszech spotkamy białą pizzę zupełnie pozbawioną dodatków – podstawowa wersja będzie składać się wyłącznie z ciasta, oliwy z oliwek oraz przypraw. Jest to swoisty powrót do korzeni tego dania. Pizza bianca przypadnie do gustu osobom ceniącym proste smaki. Z założenia jest wykwintna i pyszna, co zawdzięcza właśnie minimalną ilością dodatków. Komponując placek bianca, pamiętajmy więc, że mniej znaczy więcej. A jeśli lubisz pizzę obfitującą w mięso i warzywa, to zdecydowanie unikaj białej wersji, a sięgnij po tradycyjną pizzę rosso.
Jaki sos do pizza bianca wybrać?
Część pizzerii, która ma w swojej ofercie białą wersję ulubionego przez wszystkich placka, daje możliwość wyboru sosu. Najczęściej będzie to:
- sos na bazie mleka krowiego;
- sos beszamelowy (łączący zasmażkę z mąki na maśle, rozprowadzoną w mleku);
- sos śmietanowy (zawierający śmietanę, cytryny i odrobinę soli);
- sos serowy (składający się z masła, sera i mąki);
- sos śmietanowo-serowy;
- sos Aioli (ubite żółtka łączy z sokiem z cytryny oraz szczyptą przypraw – soli i pieprzu);
- sos holenderski (składa się z masła i żółtka);
- sos maltański (zmodyfikowany sos holenderski, dodaje się do niego jeszcze sok i skórkę z pomarańczy);
- sos bearneński – kolejna wersja sosu holenderskiego, wzbogaconego o estragon;
- sos czosnkowy – lubiany przez Polaków sos na bazie jogurtu, czosnku i podstawowych przypraw.
Jak widać ilość białych sosów, które mogą być wykorzystane do uzupełniania pizza bianca, jest dość duża. Każdy więc znajdzie pośród nich smak idealny do siebie oraz pasujący do ulubionych przez nas dodatków.
Która pizza jest bardziej kaloryczna – bianca czy rosso?
Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Choć pizza bianca zawiera mniej dodatków, może okazać się bardziej kaloryczna, a wynika to z dużej ilości kalorii ukrytej w białym sosie. Szczególnie jeśli postawimy na te przygotowywane w oparciu o masło. Jednak już sos czosnkowy może okazać się mało kaloryczny, a jeśli uzupełnimy pizzę bianco o warzywa, będzie bardziej dietetyczna niż pizza rosso.
Najnowsze komentarze