Idealna pizza na lato, jak zjeść pysznie i lekko?

Wrz 7, 2019 | Pizze na różne okazje | 0 komentarzy

Wakacje to czas, kiedy w głowie mamy tylko dwie rzeczy: wczasy i odpoczynek. Wiąże się z tym także wybierane przez nas jedzenie. Zazwyczaj na talerzu lądują dania o wiele lżejsze, bardziej kolorowe i z egzotyczną nutą.

Jaka więc jest idealna pizza na lato? Czy kierując się letnimi smakami, jesteśmy w stanie wybrać idealną pizzę na ciepły wieczór? Podpowiadamy Wam trochę propozycji, które letnią porą sprawdzą się wyśmienicie i pozostawią błogie uczucie sytości bez obciążania żołądka.

Jaka powinna być idealna pizza na lato?

Idealna pizza na letni obiad powinna być lekka, aby po zjedzeniu nie przeszkadzała nam w aktywności. Nie od dziś wiadomo, iż ciężkostrawny posiłek powoduje, że stajemy się senni i ociężali, a tego właśnie chcemy uniknąć.

Bardzo ważne są warzywa, które zostaną szybko strawione i jednocześnie dodadzą energii do działania dzięki odpowiedniej ilości witamin. Zaprezentowane w artykule rodzaje pizz składają się głównie z wegetariańskich dodatków, jednak pomiędzy nimi znajdziemy też rybę i kurczaka we właściwej ilości.

Propozycja 1. Pizza Pescatore

Typowa pizza z owocami morza może się wydawać zbyt ciężka. A co gdyby usunąć większość dodatków i pozostawić tylko tuńczyka, kukurydzę i cebulę? Taka jest właśnie pizza pescatore! Łączy to, co najlepsze w wyrazistych dodatkach ze smakiem i kruchością drożdżowego ciasta. Jeśli jeszcze nie mieliśmy okazji skosztować tego specjału, to nie zwlekajmy dłużej i koniecznie zamówmy go przy najbliższej wizycie w restauracji.

Propozycja 2. Pizza Wegetariana

Uwielbiasz pizzowe ciasto i nie sposób Ci się oprzeć jego smakowitemu zapachowi? A może nie przepadasz za tym włoskim plackiem, ale wybór padł na pizzę i musisz wybrać jeden z dostępnych smaków? W takim razie w obu przypadkach warta sprawdzenia będzie wegetariana. Ten smak jest kwintesencją wszystkiego, co najlepsze w pizzy z warzywami. Kruche ciasto i ser idealnie komponują się z wegetariańskimi dodatkami, a wszystko podkreśla oliwa i pyszny sos pomidorowy. Mało kto potrafi oprzeć się groszkowi, fasolce i pieczarkom.

Propozycja 3. Pizza Spinaci

A gdyby tak połączyć uwielbiany przez wszystkich sos czosnkowy ze szpinakiem? Może brzmieć groźnie, jednak jeśli jeszcze dodamy do tego kurczaka, paprykę i dużą ilość sera, to otrzymamy smak, który trudno nam będzie zapomnieć. Pizza szpinakowa będzie z pewnością o wiele lżejsza i mniej tłusta od najczęściej wybieranych smaków. Ponadto szpinak bogaty jest w witaminy: A, E i C oraz w pierwiastki: magnez i fosfor. To połączenie wpływa pozytywnie na wzrok, cerę i układ krwionośny.

Propozycja 4. Pizza Tricolore

Do tej pory proponowaliśmy głównie najbardziej smakowite pozycje, które nie zawsze wyglądają tak samo efektownie, jak smakują. Tricolore jest inna! Razem z aromatem, któremu trudno się oprzeć, idzie w parze ciekawy wygląd. Sercem pizzy tricolore są warzywa ułożone w trzech kolorach: brokuł, cukinia, kukurydza, papryka i pomidor. Całość uzupełniona jest klasycznym serem mozzarella, który nie tylko nadaje niepowtarzalnego smaku, ale też bardzo mocno się ciągnie. Pizza tricolore to zdrowy i lekki punkt na letniej obiadowej liście.

Propozycja 5. Pizza Dipollo

Pizza o ciekawej nazwie, która w składzie ma tylko 3 składniki: kurczaka, paprykę i kukurydzę. Kurczak jest lekkostrawnym mięsem i nie przeszkodzi nam w letnich przygodach. Jego smak z kolei świetnie uzupełniają warzywa, które przypieczone mają o wiele mocniejszy aromat niż naturalnie. Dipollo to pizza, która świetnie wypada w towarzystwie oliwy i świeżych ziół. Miłośnicy intensywnych aromatów mogą dodać do niej czosnek, jednak wtedy należy mieć na uwadze, że danie może nieco bardziej obciążyć żołądek.

A może pizza skomponowana samodzielnie?

Chcemy mieć pełną kontrolę nad smakiem i zawartością talerza? Skomponujmy więc pizzę samodzielnie! Jest to łatwiejsze, niż nam się wydaje, ponieważ pizza z ulubionymi składnikami zazwyczaj najbardziej nam smakuje. Ponadto taka możliwość przydaje się również w przypadku, kiedy jesteśmy na coś uczuleni i musimy unikać konkretnego dodatku.

Jak odchudzić ulubioną pizzę?

Nie przepadamy za samymi warzywami, a nasza ulubiona pizza jest tak ciężkostrawna, że nie możemy się ruszać godzinę po jej zjedzeniu? Dobrym pomysłem może być usunięcie z niej najbardziej tłustych dodatków.

Brak kolejnej porcji boczku nie pogorszy smaku, a dzięki temu zyskamy więcej energii po skończonym obiedzie. Możemy też zaryzykować zmniejszenie zamawianej porcji lub poproszenie kucharza o stworzenie placka posmarowanego samym sosem pomidorowym zamiast oliwą. Ot, cała filozofia.