Włoska pizza bez sera? 3 zamienniki, które zachowają smak potrawy
Pizza to pyszne i popularne na całym świecie danie. Większość z nas ma problemy, by oprzeć się smaku świeżo upieczonego placka. Wystarczą podstawowe składniki, żeby stworzyć idealną przekąskę na wieczór. Jednym z elementów, który uzupełnia smak dania jest ser. Jedni nie wyobrażają sobie tego przysmaku bez mozzarelli, natomiast drudzy wolą unikać tłustego dodatku z powodów zdrowotnych lub po prostu jest to kwestia gustu. Do przygotowania włoskiej pizzy wystarczy sos pomidorowy i kilka niezbędnych produktów. Chcesz przygotować zdrową, ale smaczną pizzę? Z naszego artykułu dowiesz się, jakie zamienniki serów można stosować, żeby zachowała smak prawdziwej pizzy na cienkim cieście!
Włoska pizza marinara bez sera – proste wykonanie, a jakie dobre!
Z pewnością niejeden z nas miał już okazję usłyszeć o tej tradycyjnej włoskiej pizzy, która w wykonaniu jest bardzo prosta i nieskomplikowana, a uszczęśliwia nasze podniebienie z zastosowaniem tylko kilku składników. Wybierając się do Włoch, warto zastanowić się, jakie restauracje odwiedzić, żeby skosztować ten najpopularniejszy rodzaj pizzy. We włoskich miasteczkach można spotkać wiele miejsc, które w swojej ofercie mają przepyszną marinarę. Chociaż w Polsce również można znaleźć pizzerie, gdzie podawana jest ta pizza. Co ważne, smakiem z pewnością dorówna tej tradycyjnej.
Obecnie pizza marinara jest popularniejszym i prostszym w wykonaniu daniem od margarity. Dodatkowym atutem dla wegan będzie fakt, iż włoska potrawa jest całkowicie wegańska. Jest to idealny wybór nie tylko dla osób, które nie jedzą nabiału, mają nietolerancję laktozy, ale i dla tych, co na co dzień utrzymują odpowiednią dietę. Składniki tej odmiany pizzy to tylko sos pomidorowy, bazylia, oliwa i czosnek. Charakteryzuje się łatwym i szybkim wykonaniem. Ten rodzaj włoskiej pizzy ma oryginalny i wyrazisty smak, któremu z pewnością nie można się oprzeć.
Jakie stosować zamienniki sera na fit pizzę?
Ser to produkt, który stosowany jest nie tylko w kuchni polskiej, ale i włoskiej, czy też europejskiej. Stanowi podstawowy składnik na pizzy, który nie tylko smakuje, ale i rozkosznie ciągnie się w ustach. Produkt ten wytwarzany jest z mleka, dlatego nie jest odpowiedni dla wegan, ale i dla osób, które nie mogą jeść nabiału z powodu nietolerancji laktozy. Pizza bez sera to mniej popularna wersja tego dania, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić ten produkt odpowiednimi zamiennikami, które wciąż będą utrzymywały idealny smak przysmaku. Warzywa, czy produkty pochodzenia roślinnego, to najlepsza opcja dla wegan. Oto kilka alternatywnych produktów na klasyczną pizzę bez sera:
1. Zastosowanie innych serów na fit pizzę
Jest kilka opcji nabiału, które można wykorzystać na spód pizzy i będą mniej kaloryczne od tradycyjnej mozzarelli. Są osoby, które niekoniecznie akceptują tłuste składniki w potrawach. Jeśli jednak jesteś na diecie i chcesz uniknąć zbędnych kilogramów, możesz zastosować lżejsze zamienniki, aczkolwiek najmniej jednak ma kalorii pizza bez sera. Mimo to warto postawić na takie składniki, jak:
- Ser kozi – intensywny aromat i lekki posmak powoduje, że są przyswajane nie tylko przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, ale i osoby stosujące zdrową dietę,
- Ricotta – włoski twaróg, który w smaku i delikatnej konsystencji przypomina mozzarellę, a do tego posiada mniej kalorii,
- Serek wiejski – może się wydawać to niezwyczajne, ale obecnie stał się bardzo popularny w produkcji domowej pizzy, idealny dla osób, które prowadzą zdrowy tryb życia.
2. Zastosowanie wegańskich zamienników
W restauracjach bardzo rzadko można znaleźć wegańską pizzę bez sera, a z pewnością taką, gdzie będzie możliwość dodania różnych składników typowo wegańskich, jak np. wegański ser gouda lub mozzarella. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić własną domową wersję tego włoskiego przysmaku, składającego się z:
- sera wegańskiego – wykonanego na bazie oleju kokosowego,
- sera z tofu,
- pasty z orzechów.
3. Po prostu pizza bez sera!
Kto powiedział, że pizza bez sera nie może być smaczna? Oczywiście, że może! Zawsze da się dodać więcej warzyw, jak pomidory, cukinię, oliwki, papryki, czy rukoli lub szpinaku, które podkręcą smak. Nietypowym wykonaniem (i coraz popularniejszym) staje się wbijanie jajka na placek, tuż przed wyciągnięciem z pieca i przytrzymać nie dłużej niż minutę, dwie, że żółtko pozostało płynne.
Najnowsze komentarze