Pizza z patelni czy wolnowaru? Poznaj 2 sposoby na niestandardowe przygotowanie pizzy

Lut 16, 2021 | Ciekawostki, Pizze na różne okazje | 0 komentarzy

Pandemia sprawiła, że wiele osób zmieniło podejście do kuchni i zaczęło eksperymentować z jedzeniem. Wiadomo, że pizza na wynos smakuje najlepiej, jednak z nudów i oszczędności chwytamy się różnych sposobów na ugotowanie ulubionych smakołyków. Poniżej zebraliśmy kilka ciekawych sposobów na przygotowanie smakowitej pizzy, która w awaryjnej sytuacji zastąpi smakołyk z ulubionej pizzerii. Zapraszamy do czytania!

Dlaczego trudno przygotować pizzę jak z pizzerii?

Przepis na pizzę nie jest skomplikowany i poradzi sobie z nim prawie każdy, niestety sekret tkwi w odpowiednim piecu. Wypiekanie pizzy odbywa się w bardzo wysokiej temperaturze, która jest niemożliwa do osiągnięcia w domowych piekarnikach. Dzięki takiej technice przygotowania ciasto zawsze jest miękkie w środku i pysznie chrupiące na zewnątrz. Ponadto dodatki nie spalają się, dzięki czemu ich smak jest pełen aromatu.

Inne sposoby na przygotowanie pizzy w domu

Ciekawska natura człowieka sprawiła, że pizzę próbowano przygotować w prawie każdym urządzeniu. I tak uzyskaliśmy zaskakująco dobre przepisy na pizzę z patelni, wolnowaru, opiekacza czy frytkownicy beztłuszczowej. Niektóre z przepisów są trudne do wykonania i pracochłonne, inne praktycznie „robią się same”.

pizza na patelni przygotowanie 300x200

Pizza z patelni — z chrupiącym dnem i puszystym wnętrzem

Pizza z patelni jest hitem wśród studentów i minimalistów, którzy nie lubią lub nie mogą gromadzić kuchennych gadżetów i sprzętów. Do jej wykonania potrzebujemy typowych składników na ciasto oraz dużej patelni. Najlepiej żeliwnej z grubym dnem, dzięki czemu pizza będzie wypiekać się nieco wolniej.

Ciasto wykonujemy z dowolnego standardowego przepisu, w skład którego wchodzą: mąka, drożdże, oliwa, sól, cukier i ciepła woda. Ciasto po wyrobieniu i wyrośnięciu formujemy w placek o średnicy mniejszej niż patelnia. Jeśli nie zużyliśmy wszystkiego, to możemy wykonać kilka pizz za jednym zamachem.

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie układamy na niej przygotowany placek, który smażymy z obu stron przez około 5 minut. Kolejnym krokiem jest ułożenie na cieście dowolnych dodatków. Później wystarczy już tylko skręcić gaz i czekać, aż ser rozpuści się na wierzchu pizzy. Aby przyspieszyć proces, możemy przykryć patelnię.

Warto wiedzieć, że na patelni można także odgrzać ulubioną pizzę z pizzerii. Będzie smakowała o wiele lepiej niż z mikrofali.

Pizza z wolnowaru — nigdy się nie przypiecze

Wolnowar to idealne urządzenie dla wiecznie zabieganych i zapracowanych. Dzięki niemu możemy rano szybko przygotować posiłek, a zjeść go dopiero po pracy. Bez zaglądania do garnków w międzyczasie.

W wolnowarze można również przygotować pyszną pizzę. Co prawda dalej nie dorówna tej z pizzerii, jednak jej smak zaspokoi nas na jakiś czas. Niewątpliwym atutem przygotowywania pizzy w ten sposób jest małe ryzyko przypalenia naczynia. Wolnowar piecze w niskiej temperaturze, przez co czas gotowania znacznie się wydłuża.

Podobnie jak w przypadku pizzy z patelni, tutaj możemy wybrać dowolny przepis na drożdżowy placek. Wolnowar smarujemy w środku oliwą lub masłem, nagrzewamy przez 20 minut, a następnie wyścielamy przygotowanym ciastem. Ustawiamy urządzenie na najwyższą temperaturę i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie nakładamy sos oraz ulubione składniki i pieczemy przez kolejną godzinę.

Pizza z wolnowaru wychodzi gruba i bardzo puszysta, dzięki czemu nasyci nawet największego głodomora. Niestety jej wykonanie jest nieco skomplikowane, gdyż ciasto trzeba umiejętnie rozłożyć w głębokim naczyniu. Uważamy jednak, że to sposób na pizzę, któremu warto poświęcić trochę czasu.

Pizza domowa kontra z pizzerii — porównanie

Sposobów na wykonanie domowej pizzy jest bardzo dużo, jednak warto pamiętać, że zazwyczaj ograniczają nas urządzenia. Bez specjalnego pieca nie jesteśmy w stanie osiągnąć temperatury, w której ciasto wypieka się zgodnie z oryginalną recepturą. Jeśli mamy ochotę na prawdziwie włoską pizzę, to udajmy się do sprawdzonej restauracji, w której serwują dobrze wypieczone ciasto ze smakowitymi dodatkami.

Świetnym kompromisem może być też zamówienie pizzy na telefon. Oszczędzimy dzięki temu nieco czasu, a jeśli nie zjemy wszystkiego na raz, to z łatwością odgrzejemy pizzę na drugi dzień.