Czy tylko Włosi jedzą pizzę? Ranking krajów, w których ten włoski przysmak jest równie popularny

Maj 11, 2022 | Pizza na świecie | 0 komentarzy

Pizza jest jednym z najbardziej popularnych dań na świecie. Proste ciasto drożdżowe z serem, dodatkami mięsnymi czy warzywnymi daje wiele możliwości połączeń smakowych. Gdziekolwiek podróżujesz, znajdziesz nowe podejście do tego ulubionego dania. Czy wiesz, jaki kraj jest największym konsumentem pizzy? Informacje na ten temat znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury. 

W jakich krajach je się najwięcej pizzy? 

Kiedy myślisz o państwach, w których pizza jest wyjątkowo popularna, prawdopodobnie w pierwszej kolejności wymieniasz Włochy i USA. Sprawdź poniższy ranking i dowiedz się, gdzie placek z sosem, serem i dodatkami jest najbardziej ceniony. Odpowiedź może zaskoczyć! 

1. Norwegia – kraj miłośników mrożonej pizzy

Pierwsze miejsce dla wielu będzie dużą niespodzianką, ale to właśnie w Norwegii w przeliczeniu na osobę je się najwięcej pizzy na świecie. Kraj o populacji ponad 5,5 miliona spożywa rocznie około 5 kilogramów tego włoskiego dania na osobę. Co ciekawe, większość tych pizz nie jest przygotowywana w restauracjach. Zamiast tego Norwegowie wolą włożyć mrożone ciasto do piekarnika i zjeść obiad w domu. 

2. Stany Zjednoczone – setki kawałków pizzy na sekundę 

USA zajmuje drugie miejsce na liście krajów, które spożywają najwięcej pizzy. Amerykanie uwielbiają fast foody, dlatego ich oferta jest naprawdę szeroka, co sprawia, że średnia ilość pizzy w przeliczeniu na osobę nie jest tak duża. W Stanach Zjednoczonych co sekundę konsumuje się 350 kawałków pizzy. 

3. Wielka Brytania – miłośnicy fast foodów

Wielka Brytania uwielbia fast foody, a ponad połowa populacji spożywa pizzę przynajmniej raz na 10 dni. Brytyjczycy wolą jeść poza domem, faworytem jest Pepperoni, ​​dużą popularnością cieszy się też Margherita. 

4. Niemcy – rosnący trend w konsumpcji pizzy

Niemcy zajmują czwarte miejsce pod względem spożywania największej ilości pizzy, do której najczęściej dodawanym składnikiem jest tuńczyk. W kraju co sekundę je się ponad sto kawałków tego najpopularniejszego placka na świecie. Nasi zachodni sąsiedzi mają nawet swój własny rodzaj pizzy o nazwie Flammkuchen

5. Włochy – dom pizzy

Mimo że Włochy uważane są za miejsce narodzin pizzy, kraj ten konsumuje zaskakująco małą ilość w porównaniu z innymi państwami. Każdego dnia we Włoszech wyrabia się 8 milionów sztuk pizzy. Danie popularne jest zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów. We Włoszech można znaleźć prawie wszystkie rodzaje pizzy, a każdy region ma tendencję do dodawania swoich specjałów. 

6. Rosja – pizza z owocami morza

Rosja to kraj, w którym każdego roku zjada się znaczną ilość pizzy, ale Rosjanie naprawdę robią to “po swojemu”. Pizze są jedyne w swoim rodzaju – większość zawiera owoce morza, łososia, makrelę i posiekanego tuńczyka z cebulą. 

7. Francja – bogactwo sera na pizzy

Francuzi naprawdę kochają swoją pizzę, na którą dodają składniki, takie jak jajko sadzone, pietruszka i czosnek. Cechą charakterystyczną placka drożdżowego z dodatkami we Francji, jest duża różnorodność w zależności od regionu. Często można znaleźć na wierzchu pyszne, rzemieślnicze sery, z których słynie ten kraj.

8. Australia – niespotykane dodatki na pizzy

Hamburgery zajmują pierwsze miejsce, jeśli chodzi o konsumpcję fast foodów w Australii, ale pizza plasuje się na mocnym drugim miejscu. W tym kraju do popularnych składników należą owoce morza, zwłaszcza krewetki, a także kurczak, szynka i ananas. Nie zdziw się zbytnio, jeśli odwiedzisz Australię i znajdziesz w menu pizzę z krokodylem, emu lub kangurem!

9. Japonia – pizza z czym tylko chcesz

Japonia również podąża za trendem konsumpcji fast foodów. Jej mieszkańcy jedzą włoski placek przynajmniej raz w tygodniu. Pizza w tym kraju jest bardzo smaczna, stosuje się kremowy majonez, pimiento, gotowane ziemniaki i jaskrawożółtą kukurydzę. W Japonii można jednak znaleźć również wersje zamerykanizowane, zwłaszcza we franczyzach.

10. Chiny – wschodzący rynek pizzy

W całych Chinach znaleźć można wiele znanych amerykańskich sieci pizzerii, które mieszkańcy chętnie odwiedzają. Zamówić w nich można zarówno pizze ze składnikami amerykańskimi, jak i bardziej chińskimi, takimi jak strączki grochu, kasztany wodne, sos sojowy i imbir.

Popularność pizzy w Polsce

Mimo że Polska nie znalazła się w rankingu dziesięciu krajów z największą konsumpcją tego włoskiego przysmaku, to popularność pizzy u nas nieustannie rośnie. Szacuje się, że aż 73% Polaków je pizzę minimum raz w miesiącu. Naszym ulubionym typem są Pepperoni, Margherita i Capriciosa. Ciekawostką jest fakt, że nawet 40% kupowanej pizzy stanowią zamówienia z dowozem do domu.