Pizza inna niż wszystkie, kilka pomysłów dla pizzo maniaków głodnych nowości
Każdego wielbiciela pizzy czasami nachodzi ochota na spróbowanie czegoś nowego. Co w sytuacji, kiedy w głowie nie ma żadnych pomysłów, a pragnienie każe sięgnąć po telefon i wykręcić numer do ulubionej pizzerii? Najlepszym wyjściem jest skomponowanie dania według własnego pomysłu. Dzięki takiej opcji można nie tylko przetestować kulinarny talent, ale również zagwarantować ciekawie udekorowane ciasto. Jedynym ograniczeniem jest maksymalna ilość dostępnych składników i wyobraźnia.
Smakowicie zielona pizza dla wielbicieli delikatnej nuty
Kalafior i brokuł są cenione na świecie nie tylko za bogactwo wartości odżywczych i błonnika. Ich smak zachwyca delikatnością, co ułatwia tworzenie z nich nieprzeciętnych kompozycji. Wystarczy kropla oliwy, szczypta ziół i brokuł może królować na talerzu. Zadbanie o odpowiednie towarzystwo, pozwoli wydobyć z niego pełnię aromatu. Najsmaczniejsze wsparcie dla brokuła to zdecydowanie:
- kukurydza, oregano, pieczarki, czosnek i cebula;
- sery, czyli feta i mozzarella;
- feta, kukurydza i cebula;
- sos czosnkowy solo — zadziwiające jak dobrze smakuje ciepłe ciasto udekorowane tylko brokułem i sosem czosnkowym.
Warto wiedzieć, że brokuł może być położony na pizzę również surowy, smakuje wtedy nieco bardziej pikantnie.
Pizza w azjatyckim smaku, przenieś się do odległej Japonii
Japonia znana jest z kwitnących wiśni, ninja, kolorowej mody i dań na bazie owoców morza. Co wyjdzie z połączenia smakowitego pizzowego placka i orientu? Zadziwiająco pyszne danie! Warto udekorować pizzę ośmiorniczkami, krewetkami, wieprzowiną, kapustą i jajkiem. Taka pizza swoim smakiem przypomina tradycyjne Okonomiyaki. Niektórzy danie wzbogacają również suszonym tuńczykiem, jednak mało która ryba potrafi idealnie oddać smak uwielbianego w Japonii katsuobushi, inaczej bonito.
Rzymska prostota, czyli pizza romana
W przeciwieństwie do poprzednich bogato udekorowanych pizz ten przykład zachwyca prostotą i doskonałym włoskim aromatem. Pizza romana uwielbiana jest na całym świecie przez powracających do swoich krajów turystów, którzy w daniu odnajdują nostalgiczne smaki. Niezmiernie ważne jest zadbanie o to, aby ciasto było cienkie i delikatnie wypieczone. Na nim lądują ser mozzarella, szynka parmeńska, pomidory i kluczowy składnik — świeże zioła.
Pizza jak z amerykańskiego serialu
Wielokrotnie w amerykańskich produkcjach przewija się charakterystyczna żółto-czerwona pizza. Najczęściej jest elastyczna i ugina się pod ciężarem sera, który jest jej najważniejszym składnikiem! To idealna pizza dla wszystkich, którzy w chwili przeglądania menu mają ochotę na typową, fastfoodową przekąskę. Cieniutkie ciasto pokrywa się słodkim i gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem smakowitych ziół, a na nim ląduje pokaźna warstwa aromatycznego sera. Nie sposób się oprzeć!
Pizza jak kebab
Każdy głodny Polak najpierw patrzy się w stronę budek z kebabem. A co gdyby połączyć jego smak z chrupiącą pizzą? Możliwości jest wiele, jednak najczęstsze połączenia to:
- mięso mielone, ser, cebula i duża ilość pomidorów;
- Mięso kebab, cebula, kiszony ogórek, pomidor i kapusta pekińska.
Popularność tego połączenia jest świetnym przykładem na to, że nie tylko studenci lubują się w tanich rozwiązaniach. Często najprostsze danie jest najtrudniej przebić.
Pizza dla tych, którzy tęsknią za polskimi smakami
Co by się stało, gdyby połączyć włoskie ciasto i najpopularniejsze polskie składniki? Domowa swojska pizza zazwyczaj jest na grubym cieście, a wypełniona zostaje ogromną ilością dodatków. Niejednokrotnie na wierzchu pizzy lądują kiełbasa, bekon, oscypek, pomidory, cebula, czosnek i duża ilość ciągnącego się sera. Prawdziwy raj dla wielbicieli patriotycznej kuchni.
Ideał wrażliwej duszy, czyli pizza wegańska
Osoby dbające o zdrowie często unikają jedzenia pizzy. Wszystko przez to, że wszędzie mówi się o szkodliwości fast foodów. Jednak nie każda pizza musi być wypełniona tłustym mięsem i kalorycznym serem. Wyjątkiem od tej reguły jest jej wegański odpowiednik. Podczas tworzenia pizzy wegańskiej unika się wykorzystywania składników odzwierzęcych, takich jak ser, jajka i mięso, a podczas wyrabiania ciasta nie dodaje się do niego mleka. Taka pizza będzie zdecydowanie lżejsza i mniej kaloryczna. Jeśli wypełnimy ją świeżymi warzywami, to zapewnimy sobie dużą porcję błonnika i witamin.
Pizza z widokiem na Sycylię
Dla tych, którym pizza kojarzy się tylko z Włochami i nie chcą psuć sobie klasycznego smaku, dobrym rozwiązaniem będzie wybór wersji sycylijskiej. Taka pizza najczęściej podawana jest mięsem, karczochami, mieszanką świeżych warzyw i sosem pomidorowym. Nie ma w niej sera, jednak to nie przeszkadza w delektowaniu się jej ponadczasowym aromatem. Wielbicieli rukoli z pewnością ucieszy fakt, że często pizza jest nią posypywana. Ponadto warto dodać, że pizza siciliana jest robiona na grubym cieście, co przedłuża czas rozkoszowania się jej smakiem.
Smak ukryty w prostocie, pizza genovese
Podstawowe dodatki na pizzy to oliwa, sos pomidorowy i ser, jednak istnieje przysmak, który rezygnuje nawet z tych dobroci. Pizza genovese robiona jest tylko z grubego i chrupkiego ciasta polanego oliwą i posypanego rozmarynem. Niektórzy dodają do tego sardele lub pesto, jednak warto z nich zrezygnować i chociaż raz w życiu sprawdzić, jak smakuje najprostsza pizza świata!
Tęsknisz za innym smakiem? Wymyśl własny!
Proponowane kompozycje nie są zadowalające? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby z dostępnych składników stworzyć nowy smak, którego nie ma w żadnej innej pizzerii. Łączyć można nie tylko różne rodzaje sosów, serów i mięs, ale też warzywa, owoce i owoce morza! Smakowitość zapewnią również specjalne przyprawy lub świeże zioła. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia i dostępność. Co odważniejsi wybierają składniki na chybił trafił.
A Wy? Jakie znacie ‚nowinki’ ze świata kompozycji pizzy?
Najnowsze komentarze