Jakie warzywa pasują do pizzy? Kilka słów o połączeniach smaków klasycznych i nietuzinkowych
Znalezienie w społeczeństwie osób, które nie lubią pizzy, nie jest prostym zadaniem. Każdy ma swoje ulubione kompozycje smakowe, zarówno jeśli chodzi o dodatki mięsne, jak i warzywne. W tych ostatnich występują swoiste klasyki, których nigdy nie może zabraknąć. Zapraszamy do krótkiego przeglądu warzywnych klasyków i nietuzinkowych kompozycji smakowych. Miłej lektury!
Pieczarki i pomidory – warzywna podstawa każdej pizzy
Podstawą każdej pizzy jest doskonałe, drożdżowe ciasto z mąki pszennej. W zależności od naszych upodobań może być bardzo cienkie lub grube, a nawet mieć dodatkowy ser zawinięty w brzegach. Oprócz ciasta na pizzy zawsze znajdziemy warstwę usmażonych pieczarek. Praktycznie każde ciasto pizzowe jest posmarowane sosem wykonanym ze świeżych pomidorów. Dlatego to właśnie pieczarki i pomidory są podstawowymi warzywami, które zawsze występują na jednym z ulubionych dań Polaków. Pomidory na pizzy mogą się również pojawiać w kolejnych warstwach dodatków. Często znajdziemy np. pomidorki koktajlowe lub papryczkowe.
Kukurydza, cebula, papryka – najczęstsze kompozycje smaków pizzy
Kolejnymi klasycznymi smakami, które bardzo chętnie wybieramy na pizze, są kukurydza, cebula i papryka. Występują one w wielu różnych kompozycjach, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Cebula, zarówno czerwona, jak i biała, jest składnikiem, które Polacy lubią jeść. Dlatego tak często możemy spotkać ją na pizzy. Podobnie sytuacja wygląda z papryką, oczywiście świeżą (wyłącznie pieczoną z całą pizzą). Kukurydza z tej trójcy spotykana jest najrzadziej. Jednak bardzo często spotykana jest w zestawieniach smaków wytrawnych i tych bardziej słodkich (w kontrowersyjnym dla wielu połączeniu z ananasem). Cebula, papryka czy kukurydza mogą również występować jako trio warzywne w pizzach stylizowanych na wiejskie. Wyróżnia je odrębny smak, który dobrze komponuje się z sosami, innymi składnikami, podbijając ich smak.
Szpinak, brokuły, szparagi, rukola – dla fanów zielonej pizzy
Pizza nie kojarzy nam się z kolorem zielonym. Wiele osób jednak coraz chętniej sięga po pizze z dużą ilością zielonych warzyw. Szczególnie w sezonie letnim pizzerie chętnie serwują placki ze szpinakiem, szparagami czy rukolą. Najczęściej, jeśli chodzi o szpinak, rukolę czy roszponkę wykorzystuje się świeże liście dodawane do pizzy już po pieczeniu. Dzięki temu zachowują one swój intensywnie zielony kolor i wszystkie walory zdrowotne. Nieco inaczej wygląda łączenie pizzy ze szparagami i brokułami. Te muszą zostać poddane wcześniej obróbce termicznej. Z jakimi dodatkami najlepiej łączą się wymienione warzywa? Najczęściej spotykamy je samodzielnie, w kompozycji z innymi warzywami bądź też mięsem – kurczakiem czy wędliną.
Mniej spotykane zestawienia smakowe na pizzy
Omówilismy już klasyczne smaki, które Polacy lubią i często wybierają. Jednak kompozycji smakowych jest zdecydowanie więcej. Warto eksperymentować i sięgać po mniej tradycyjne warzywne dodatki do pizzy.
Sałata lodowa to jedno z warzyw stosunkowo rzadko spotykanych na omawianym fast foodzie. Jednak bardzo dobrze sprawdzi się zarówno w pizzy o smaku kebaba czy gyrosa, jak również w wiosennych wersjach, pełnych warzyw.
O paprykach już wspominaliśmy, ale warto dodać, że na pizzy mogą znaleźć się różne ich odmiany. Ciekawym dodatkiem dla fanów ostrych smaków są ostre papryczki. Najczęściej występują w towarzystwie pepperoni. Pizzerie sięgają po różne odmiany takich papryczek, różniących się między sobą smakiem i ostrością. Warto zwrócić na to uwagę podczas zamówienia. Kolejnym rodzajem warzywa niezbyt często spotykanym jest papryka konserwowa. Ma ona specyficzny smak, który nie wszyscy lubią, stąd pewnie jej mniejsza popularność. Mimo tego warto choć raz spróbować pizzy z papryką konserwową.
Fanom włoskich smaków powinna przypaść do gustu pizza z pomidorami suszonymi. Jej nieodzownym towarzyszem powinny być mozarella oraz bazylia. Razem tworzą klasyczny smak, pasujący nie tylko do samodzielnego dania, ale również do pizzy.
Jedliście już pizzę z cukinią? Nie jest to codzienny dodatek, przede wszystkim z delikatności smaku. Po upieczeniu cukinia jest bardzo subtelna, dlatego ważne jest odpowiednie zrównoważenie jej smakowo innymi dodatkami. Dobry pizzerman bez trudu sobie z tym poradzi, a my będziemy mogli degustować niecodzienne połączenie na pizzy.
Bądź fit, jedz pizzę z warzywami
Warzywa na pizzy szczególnie chętnie wybierają wegetarianie oraz osoby dbające o linię, które chcą, by degustowany fast food jak najmniej zniszczył ich dietę. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, ponieważ znaczna część kalorii z pizzy znajduje się właśnie w dodatkach. Wbrew pozorom pizza może być daniem zdrowym. Musimy jednak nieco pobawić się smakami i zamiast utartych zestawień wybierać warzywne nowości. Możliwości jest tak wiele, że z pewnością każdy znajdzie pizzę z warzywami idealną dla siebie.
Zapraszamy do zapoznania się z aktualnym rankingiem najlepszej pizzy w Krakowie. Dowiedz się, jaką pizzę uwielbiają jej smakosze!
Najnowsze komentarze