6 najpopularniejszych sosów do pizzy. Który warto wybrać?

Sty 10, 2022 | Ciekawostki | 0 komentarzy

Bez sosu wielu z nas nie wyobraża sobie zjedzenia pizzy. Jest on idealnym jej dopełnieniem, podkreśleniem, a niekiedy dodaniem jej smaków. Jak to jednak z nim jest? Ile rodzajów sosów do pizzy możemy wyróżnić, jak je łączyć z różnymi dodatkami i czy istnieją zasady, których musimy się trzymać? Oto ranking najpopularniejszych sosów do pizzy i wskazówki, czym kierować się, podczas ich dobierania.

Pomidorowy sos do pizzy – król wszystkich sosów

Zdecydowanym królem wśród sosów do pizzy jest ten wykonany z przetartych pomidorów. Stosuje się go zarówno do posmarowania ciasta przed położeniem dodatków, jak również do jej wykończenia. Idealny sos pomidorowy do pizzy powinien być wykonany ze świeżych pomidorów (najlepiej gatunku pelati) oraz z pachnących, świeżych i suszonych ziół jak oregano, pieprz, sól czy czosnek. Jeśli nie mamy pod ręką soczystych pomidorów, możemy sos wykonać z warzyw nieobrobionych termicznie. Nie powinniśmy jednak sięgać po koncentraty, które po upieczeniu mogą dać gorzki posmak. Oczywiście możemy nieco zmieniać sos pomidorowy i dopasowywać go do swoich kubków smakowych, jedną bazą powinny być zawsze podsmażone z ziołami pomidory (świeże lub z puszki). Gdy wolimy gęstsze sosy, należy je dłużej obrabiać, by odparował nam nadmiar wody.

Biały sos do pizzy

O smakach się nie gustuje. Jeśli więc nie jesteśmy smakoszami sosu pomidorowego do pizzy, możemy pokusić się o wybór innego. Kolejnym chętnie wybieranym sosem jest tak zwany sos biały, w Polsce utożsamiany z czosnkowym. Nie są to jednak pojęcia tożsame. Sos czosnkowy wykonuje się przeważnie z jogurtu, świeżego i suszonego czosnku i ewentualnie ziół. Z kolei klasyczny sos biały do pizzy bazuje na śmietanie 30% lub 36%. Do tego dodane powinny być pokrojone szalotki, czosnek, masło, mąka, świeży tymianek, koperek, pieprz i sól. Sos biały do pizzy idealnie komponuje się z boczkiem, dlatego, jeśli stawiamy na pizzę z tym składnikiem, zdecydowanie spróbujmy połączyć ją z białym sosem.

Ketchup – sos do pizzy kochany lub nienawidzony

Jeśli powiemy Włochowi, że jedliśmy pizzę z ketchupem, z pewnością zobaczymy, jak szybko i dynamicznie zacznie gestykulować, tłumacząc nam, jak złe jest to połączenie. Jednak w naszym kraju sos często zastępujemy klasycznym lub doprawionym ketchupem. W sklepach możemy również kupić gotowy produkt – ketchup do pizzy. Nie nam oceniać, czy jest to wybór dobry, czy zły. Z pewnością znacznie odbiega od klasycznych wyborów i na pewno nie postawią na niego smakosze tego dania. Dlaczego? Przede wszystkim ketchup jest bardzo intensywny w smaku ze względu na dużą koncentrację pomidorów. Sprawia to, że może on w łatwy sposób przytłoczyć kompozycję smakową pizzy, zagłuszyć jej smak. To właśnie dlatego wiele osób odradza stosowanie tego dodatku w formie sosu do pizzy.

Oliwa z oliwek zamiast sosu – wybór włoskich wielbicieli pizzy

Prawdziwa włoska pizza nie powinna być podawana z sosami. Zdziwieni? Włosi jadają przysmak wyłącznie ze świeżą, wysokiej jakości oliwą z oliwek. Najczęściej będzie to specjalna oliwa, o smaku podkręconym odpowiednio dobranymi ziołami lub czosnkiem. Skąd takie połączenie smaków? Przede wszystkim kuchnia włoska słynie ze swojej lekkości i zdrowego charakteru. Dlatego jedzenie pizzy z ciężkimi i kalorycznymi sosami, Włochom wydaje się nie do pomyślenia. Za to oliwa, która jest produktem zdrowym, dobrze komponuje im się z każdymi dodatkami. Włosi używają co prawda sosu pomidorowego, ale wyłącznie jako wykończenie ciasta drożdżowego, przed położeniem dodatków.

Inne popularne sosy do pizzy

A jaki sos do pizzy wybrać, jeśli nie przepadamy za tymi już omówionymi? Czy mamy jeszcze jakieś możliwości? Jak najbardziej! Ciekawym sosem do pizzy będzie pesto. Aromat orzechów i bazyli doskonale podkreśli smak lżejszych i prostszych pizz. Pesto jako sos dobrze skomponuje się również z różnymi gatunkami serów, czyli np. popularną pizzą serową. 

Jeszcze innym rozwiązaniem może być sos barbecue. Bazujący na wędzonce i papryce jako lekko pikantny dodatek będzie pasował do składników warzywnych i mięsnych. Polecamy również smakowe eksperymenty i przetestowanie pizzy z sosem serowym lub różnymi dipami.