Jaki smak pizzy wybrać na zimę? Kilka inspiracji
Czy smaki pizzy mogą zmieniać się sezonowo? Mało kto z nas zastanawia się nad tym, czy popularny włoski przysmak jest daniem, który można traktować jako dostosowany do pory roku czy okazji. Często wydaje nam się, że jest to propozycja całoroczna, o typowych kompozycjach smakowych, niewiele mająca wspólnego z sezonowością. Jednak to nie do końca prawda. Okazuje się bowiem, że pizza jak najbardziej może zmieniać swoje smaki i wykorzystywać dostępne w danej porze roku składniki. Zapraszamy do lektury artykułu, w którym przedstawimy kilka zimowych smaków.
Idealna pizza na różne pory roku – smaki uniwersalne czy sezonowe?
Pizza jest daniem, które daje nam praktycznie nieskończone możliwości kompozycji smakowych. W menu każdej pizzerii zawsze znajdziemy smaki klasyczne – takie, które są popularne na całym świecie i wybierane niezależnie od temperatury panującej za oknem. Wśród takich propozycji znajdziemy z pewnością:
- margheritę – prosty placek z pysznym serem;
- funghi – kompozycję z pieczarkami i serem;
- capricciosa – z szynką i pieczarkami;
- hawajska – z szynką i ananasem.
Praktycznie wszystkie restauracje oferują również stworzone przez siebie zestawienia smakowe, tak, by każdy mógł znaleźć odpowiednie ich połączenie dla siebie. W części lokali znajdziemy również propozycje sezonowe, czyli takie, które dostępne są tylko przez określony czas w roku. Jednym z przykładów takiego dania może być pizza ze szparagami, która dostępna będzie wiosną, gdy to warzywo jest zbierane. Jednak możliwości takich sezonowych kompozycji jest znacznie więcej.
Jaki smak pizzy wybrać na zimowe wieczory?
Zima to czas, kiedy większość osób je nieco bardziej kalorycznie i tłusto. Wynika to z naturalnej potrzeby naszych organizmów, które starają się zgromadzić nieco tkanki tłuszczowej, by lepiej ogrzewać nas w chłodne dni. Oczywiście nie oznacza to obżarstwa czy jedzenia bardzo niezdrowego, ale zdecydowanie ciągnie nas do smaków nieco “cięższych” niż chociażby latem, kiedy to jest gorąco i nie mamy ochoty na mocne obciążenie żołądków.
Po jakie smaki pizzy warto więc sięgać w długie, zimowe wieczory?
- Na pewno sprawdzą się propozycje mięsne, które dadzą nam dość dużą sytość. Mogą to być zarówno kompozycje z kurczakiem, jak i np. pizze meksykańskie z mięsem mielonym czy też typowo polskie z kiełbasą. Nie są to na pewno propozycje dla każdego i nie mieszczą się w klasycznych kanonach, ale z pewnością przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.
- W okresie zimowym dużą popularnością cieszą się pizze z boczkiem. Lekko chrupiący, nieco słony i tłusty boczek stanowi doskonałe uzupełnienie włoskiego placka. Możliwości zestawień smakowych daje nam zaskakująco dużo, bo np. możemy sięgnąć po pizzę góralską z oscypkiem i boczkiem czy pizzę z boczkiem, kurczakiem i warzywami. Fani tego składnika często znajdą w restauracjach propozycję idealną do siebie, czyli placek wyłącznie z serem i boczkiem.
- Kolejnym ciekawym smakiem na zimę będą z pewnością placki z pepperoni i wszystkie ostrzejsze kompozycje smakowe. Dodanie do pizzy ostrych wędlin czy różnego rodzaju papryczek sprawia, że danie będzie zdecydowanie bardziej rozgrzewające. A to uczyni z niego idealną propozycję na zimne dni i noce. Pamiętajmy jednak, że ostre pizze nie są dla każdego i jeśli nie lubimy tego specyficznego uczucia palenia w przełyku lub mamy problemy z nadwrażliwym żołądkiem, zdecydowanie nie powinniśmy po nie sięgać.
- A co jeśli jesteśmy wegetarianami lub zwyczajnie nie mamy ochoty na mięsne danie? Nic straconego! W chłodniejsze dni możemy sięgnąć po rozgrzewającą pizzę serową, która otuli nas głębią smaków. Doskonałym uzupełnieniem takiej kompozycji są aromatyczne zioła, które nie tylko podkreślą smak, ale również dodadzą jej wyjątkowego charakteru.
Dlaczego warto jeść pizzę zimą?
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że pizza jest daniem o nieskończonych możliwościach. Tylko od nas zależy, czy wybierzemy wersję na grubszym, czy cieńszym cieście, czy będzie ona w wersji zdrowszej, lżejszej, czy może mamy ochotę na pełną dodatków i tłustego sera zimową pizzę. Dzięki temu, że danie to da się dowolnie komponować, włoski placek jest zawsze dobrą propozycję na szybki obiad czy kolację. Z pewnością też warto sięgać po pizzę zimą, ponieważ łatwo się nią najemy, a przy okazji rozgrzejemy i nabierzemy sił.
Najnowsze komentarze