Długowieczność dzięki pizzy? Wybierz najzdrowsze składniki według sirtfood!
Nie jest tajemnicą, że dieta bogata w mikroelementy i przeciwutleniacze zapewni nam zgrabną sylwetkę i zdrowie ciało. W ostatnich latach wiele popularnych diet opierało się właśnie na nich, między innymi wypromowana przez Adele SIRT. Najważniejsze w tym wszystkim to zachowanie zdrowego rozsądku. Czasami wystarczy tylko zmienić kilka składników w ulubionym posiłku, by zapewnił nam wszystko, czego potrzebuje zdrowy organizm. W poniższym artykule podpowiemy, jakie dodatki w pizzy zapewnią długowieczność i dobre samopoczucie, a których lepiej unikać. Zapraszamy do czytania.
Pizza pomoże nam schudnąć – oto tajemnica długowieczności
Diety mające przedłużyć nasze życie i zapewnić sprawność mają jedną cechę wspólną: zawierają mikroelementy i przeciwutleniacze w hurtowych ilościach. Nie ma głodówek, przerywanego postu, liczenia kalorii. Najważniejsze jest dobre jedzenie, które dostarczy nam odpowiednich składników. Niektóre z nich potrafią zaskoczyć. Na przykład mało kto spodziewa się, że czekolada i kawa mogą wpływać na nas pozytywnie. W podobny sposób możemy sprawić, że jedzenie pizzy wyjdzie nam na zdrowie; wystarczy urozmaicić ją kilkoma “bombami przeciwutleniaczowymi”.
Pizza i przeciwutleniacze – jakie dodatki na pizzy zjemy na diecie SIRT?
Dieta sirtfood jest w pewien sposób restrykcyjna, jednak nie musimy trzymać się jej ściśle, kiedy nasze zdrowie jest w dobrej formie. Wystarczy wzbogacać posiłki w przeciwutleniacze, których największe źródła dostarczą nam również niezwykłych doznań smakowych.
Do składników bogatych w przeciwutleniacze należą między innymi:
- papryczka chilli – położona na pizzy nada pikanterii ciastu, ponadto jest bogata w magnez, potas, mangan, żelazo oraz witaminy A, C i B6. Świetny dodatek dla wszystkich, którzy pracują umysłowo;
- kapary – kapary to niedoceniane pączki kwiatowe, które spożywa się głównie w rejonach śródziemnomorskich, czyli tam, gdzie żyje się najdłużej. Warto włączyć je do posiłków, ponieważ zawierają dużo witamin: B1, B2, B3, B5, B6, C, E i K. Kapary mają w sobie polifenole, które działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo;
- jarmuż – nie bez powodu nazywany królem zieleniny. Te pofałdowane liście mają w sobie więcej witaminy C niż pomarańcza, a także duże ilości witaminy A i K. Ponadto w jarmużu znajdziemy pokaźne pokłady wapnia i kwasu alfa-linolowego, który wspiera działanie mózgu i reguluje pracę serca. Warto posypać nim pizzę;
- oliwa z oliwek – o niej nikt nie zapomina, bo jest nieodłącznym dodatkiem do pizzowego ciasta, jednak warto pamiętać, że oliwa jest zdrowa i bogata w witaminy A, B, C i E. Ponadto oliwa z oliwek zatrzymuje proces starzenia się skóry przez zwalczanie wolnych rodników;
- lubczyk – bardzo aromatyczne zioło, którego zapach wielu osobom kojarzy się ze swojskim rosołem. Świetnie pasuje do pizzy z zielonymi dodatkami i dużą ilością sosu pomidorowego. Lubczyk znany jest ze wspierania odporności, gdyż jego liście zawierają dużo witaminy C. Co więcej, zwalcza kaszel, ułatwia oddychanie i jest afrodyzjakiem;
- rukola – zielonka uwielbiana za swój orzechowy aromat i delikatną goryczkę, świetnie pasuje do śródziemnomorskiej pizzy, ale można też jeść ją solo z oliwą i pomidorami. Rukola jest bogata w witaminy A, B, C i K, a także w wapń i foliany. Tonizuje organizm i wymiata wolne rodniki;
- czerwona cebula – ogromne ilości witaminy C i przeciwutleniaczy stawiają cebulę na podium zdrowych dodatków. Nie bez powodu znana była już w starożytności, gdzie wytwarzano z niej różnego rodzaju lekarstwa. Zapobiega starzeniu się, chorobom układu krwionośnego i pomaga zrzucić zbędne kilogramy;
- truskawki – nie są popularnym dodatkiem do pizzy, jednak ich słodycz niejednokrotnie zapewnia ciekawe doznania. Ceniona za zawartość witamin z grupy B, kwasu foliowego i błonnika. Ponadto truskawki regulują pracę jelit i dobrze nawadniają;
- orzechy włoskie – ich użycie jest niezwykle wszechstronne. Mogą służyć za aromatyczną posypkę, przekąskę lub podstawę zdrowego pesto z bazylii albo jarmużu. Właściwości orzechów przede wszystkim wpływają na procesy myślowe i budowanie odporności, a obecność błonnika pomoże ustabilizować układ pokarmowy.
Zdrowa dieta z pizzą – co jeszcze warto wiedzieć?
Czytając o cudownych dietach, pamiętajmy, że najważniejsza jest równowaga i dostarczanie odpowiednich ilości witamin oraz mikroelementów. Ponadto weźmy pod uwagę indywidualne wymagania organizmu – na przykład zapotrzebowanie kaloryczne, deficyty witamin lub mikroelementów. Pizza może być posiłkiem ułożonym wedle zdrowej diety, wystarczy tylko unikać wysoko przetworzonych dodatków. Zastąpmy je warzywami i owocami, najlepiej sezonowymi. Nie mamy pewności, z czego składa się restauracyjna pizza? Zapytajmy kucharza, w wielu przypadkach możliwe jest skomponowanie posiłku z samodzielnie wybranymi dodatkami, a nawet na bazie innej mąki, na przykład bezglutenowej.
Masz inne pomysły na zdrową i pyszną pizzę? Podziel z nami!
Najnowsze komentarze