Pizza mięknie w mikrofali? 4 sposoby na odgrzewanie pizzy, które pozwolą zachować chrupkość ciasta
Pizza jest jednym z najpyszniejszych dań na dowóz. Zamawiamy ją na tak wiele okazji, że trudno wskazać najważniejszy powód zaglądania w ulubione menu na wynos. Ponadto siłą pizzy jest jej różnorodność. Smak zależy od dodatków, a te możemy dowolnie miksować. Niestety kupowanie pizzy w większych ilościach wiąże się z jednym problemem – co zrobić z zimnym ciastem na drugi dzień?
Koneserzy włoskich smakołyków uważają, że pizza smakuje jedynie na świeżo. Inni mają swoje sposoby, dzięki którym w kilka minut przywracają jej oryginalny smak. W poniższym artykule przedstawiamy kilka sposobów na podgrzanie pizzy i oceniamy, który z nich odda najwięcej oryginalnego aromatu.
Pizza na drugi dzień – dlaczego smakuje inaczej?
Od czego zależy smak pizzy i dlaczego po podgrzaniu często traci swój aromat? Wszystko leży w chrupkości ciasta i świeżości składników. Wiele z nich nakładanych jest na placek chwilę przed włożeniem do pieca, przez co smakują wyśmienicie, jednak szybko tracą pierwotną sprężystość. Niektóre z nich tworzone są z wcześniej obronionych półproduktów, dlatego po podgrzaniu smakują przyzwoicie. Jednak o ile smak składników pozostanie zachowany, to co z chrupkością samego ciasta? Na to też są sposoby!
Nawodnienie a chrupkość – jak zachować smak i fakturę ciasta?
Smak i faktura ciasta w dużej mierze zależą od wilgotności. Najlepsza pizza to taka, którą upieczono w specjalnym kamiennym piecu. Jest on nagrzewany do bardzo wysokiej temperatury, przez co czas pieczenia to około 10 minut. Gorące otoczenie sprawia, że woda szybko paruje, a placek staje się wyjątkowo chrupiący. Jednak kiedy pizza stygnie, pochłania wodę z otoczenia i zmienia swoją strukturę. Aby temu zapobiec, należy podgrzewać ją w określony sposób.
Podgrzewanie pizzy w mikrofali
Najszybszy i najłatwiejszy sposób na podgrzanie pizzy to użycie mikrofalówki. Jednak czy otrzymamy w ten sposób smaczne ciasto? Ta technologia ma wiele zalet, jednak pozostawia w pizzy za dużo wody, a co za tym idzie, placek robi się nie tylko ciepły, ale również gumowaty. W dodatku pizza na cienkim cieście może się rozpuścić, przez co podgrzewane jedzenie nieprzyjemnie przelewa nam się w rękach. Niektórym te wady nie przeszkadzają i z przyjemnością pałaszują “wczorajszy posiłek”, w końcu skład produktu i smak pozostały niezmienione.
Podgrzewanie pizzy w tosterze i opiekaczu
Kolejny sposób na podgrzanie pizzy również nie zajmie wiele czasu, a otrzymane w ten sposób ciasto smakuje o wiele lepiej niż z mikrofali. Potrzebny jest jedynie toster z rusztem na bułki lub opiekacz. W pierwszym przypadku ustawiamy toster na dwie lub trzy minuty, w zależności od mocy, a następnie kładziemy na nim pizzę. Jeśli dysponujemy opiekaczem do kanapek lub grillem do panini, to pizzę po prostu wkładamy do środka i zapiekamy. Podgrzana w ten sposób pizza jest nie tylko ciepła, ale również pysznie chrupiąca, a ser ciągnie się tak samo, jak zaraz po upieczeniu.
Podgrzewanie pizzy w piekarniku
Podgrzewanie pizzy w piekarniku to sposób, który nie tylko podgrzewa pizzę, ale także zachowuje pełnię jej aromatu oraz chrupkość. Proces jest bardzo prosty. Nagrzewamy piekarnik do najwyższej temperatury i kładziemy ciasto na środkowy ruszt. Po 10 minutach wyciągamy pizzę i możemy cieszyć się pysznym posiłkiem. Piekarnik działa podobnie jak opiekacz i toster, podgrzewa i osusza ciasto. Dzięki temu pizza odzyskuje pierwotny smak i smakowicie chrupie w ustach.
Podgrzewanie pizzy na patelni
Oto sposób dla wszystkich, którzy postawili na minimalizm, a w ich mieszkaniu nie ma dodatkowych sprzętów. Wystarczy wyciągnąć dużą patelnię i położyć na niej placek. Co prawda metoda wymaga stania przy pizzy i ciągłego zaglądania na jej spód, jednak podgrzany w ten sposób placek będzie smakował o wiele lepiej niż z mikrofali. Ciasto odgrzewane na patelni jest chrupiące, a dodatkom powraca świeżość i smak.
Jak podgrzewać, żeby pizza zachowała chrupkość i smak? Kilka słów podsumowania
Podgrzana pizza może smakować tak samo pysznie, jak ta dopiero co wyciągnięta z pieca. Wystarczy tylko używać sprawdzonych sposobów, które nie zmiękczą ciasta, tylko zachowają chrupkość i świeżość składników. Jeśli na ciasto nałożonych jest dużo dodatków, to część z nich możemy ściągnąć i ułożyć jeszcze raz podczas pieczenia. Dzięki temu podgrzejemy je, jednak unikamy ryzyka spalenia.
Warto zanotować sprawdzony patent na odgrzewanie i trzymać przypięty do drzwi lodówki – niech rodzina i znajomi również z niego skorzystają. Być może przyczynisz się do tego, że nigdy więcej nie będą żałowali zamówienia podwójnej porcji pizzy z ulubionej restauracji.
Zgłodniałeś? Sprawdź menu Pizzerii Capri New i złóż zamówienie prosto do domu lub do pracy – pizza kraków dowóz. Polecamy!
Najnowsze komentarze