Pizza z pesto – kilka słów o zielonym sosie do pizzy

Lis 14, 2023 | Pizze na różne okazje | 0 komentarzy

Klasyczna pizza nie może obyć się bez pysznego, aromatycznego sosu, który podbija smak wszystkich składników. Najczęściej wybieramy placek z sosem pomidorowym lub białym. To jednak nie koniec możliwości. Coraz częściej w pizzeriach spotykamy się z pizzą pesto. Domowy sos pesto, czyli wykonany z zielonych liści i orzechów doskonale smakuje na ulubionym daniu Polaków.

Pizza z sosem pesto – krótka historia

Sos pesto do pizzy (i nie tylko) początek swojej historii ma we Włoszech, kolebce tego dania. Pesto to w dosłownym tłumaczeniu ubity. A w praktyce oznacza ubijanie w moździerzach zielonych liści, np. bazylii. Historia tego sosu wiąże się z miastem Genua (leżącym w północno-zachodnich Włoszech, w regionie Liguria). Pierwotnie do jego wykonania wykorzystywano wyłącznie bazylię, czosnek, oliwę z oliwek, orzeszki piniowe, parmezan oraz pecorino i sól. Pierwszy przepis na zielony sos pesto znaleźć można było w książce kucharskiej z 1863 roku.

Przygotowanie sosu pesto – z czego wykonuje się zielone pesto?

Tak, jak wspomnieliśmy, pierwotną bazą zielonego sosu pesto była bazylia łączona z przyprawami i orzeszkami piniowymi. Szybko jednak zauważono, że do jego przygotowania można wykorzystać inne zioła i nacie jak pietruszkę, majeranek, rukolę, jarmuż, szpinak czy nawet liście rzodkiewki. Zmienne mogą być również dodatki, jak chociażby orzechy – doskonale sprawdzą się także inne ich odmiany niż piniowe. W pierwszych przepisach pojawiały się ze względu na swój maślany smak, ale pesto smakuje wybornie również z orzechami włoskimi, ziemnymi, pistacjami, migdałami czy nerkowcami.

Pesto alla siciliana – czerwone pesto idealne na pizzę

Kolejną odmianą pesto jest to alla siciliana. Potocznie nazywane czerwonym, ze względu na kolor, który nadają mu suszone pomidory. W podstawowym składzie znajdziemy również oliwę, czosnek oraz sól. Jednak jak to zwykle bywa, wariacji na temat przepisu na czerwone pesto jest wiele. Niektórzy dodają do niego również kapary, zielone oliwki, migdały, ostre papryczki czy nawet sardynki.

Pizza z zielonym sosem pesto – jakie dodatki?

Wiemy już, że na pizzowym cieście pesto sprawdzi się wyśmienicie. Najczęściej spotkamy placki z pesto bazyliowym, ze względu na łagodny smak dobrze komponujący się z innymi składnikami. A właśnie, co oprócz pesto i pomidorów powinna zawierać taka pizza? Z czym skomponuje się najlepiej?

Pizza z pesto i kurczakiem

Okazuje się, że pesto pizza daje wiele możliwości łączenia smaków. Jedną z najczęściej wybieranych kompozycji jest połączenie zielonego sosu z kurczakiem. Zioła idealnie podbiją delikatność i kruchość mięsa oraz zadbają o odpowiedni aromat. Obecność oliwy z oliwek z kolei sprawi, że pizza nie będzie nadmiernie sucha.

Pizza na pesto z mozzarellą

Kolejną wyśmienitą kompozycją będzie połączenie na cieście kilku łyżeczek pesto oraz sera mozzarella. Biały, delikatnie ciągnący się ser idealnie współgra z zielonym sosem. Dodatkowo taką pizzę można wzbogacić również o pomidory – świeże, koktajlowe lub suszone.

Pizza z pesto bazyliowym, kozim serem i rukolą

Wielbiciele kozich serów mogą skusić się na połączenie ich z pesto. Tak przygotowaną pizzę warto wzbogacić o kilka świeżych liści, np. rukoli, które uzupełniają całą kompozycję.

Pizza z pesto i boczkiem

Nietuzinkowym połączeniem będzie z kolei lekkie, zielone pesto z czosnku niedźwiedziego uzupełnione o boczek lub szynkę (koniecznie w cieniutkich plastrach). Baza sosu jest bardzo aromatyczna, dlatego pizza ta wyróżnia się spośród klasycznych zestawień smaku. Dla podbicia białka możemy dodać do niej również mozzarellę. Włosi do pesto na pizzy chętnie dodają prosciutto. Ta delikatna, długo dojrzewająca szynka tworzy duet idealny z zielonym sosem.

Inne pomysły na pyszną pizzę pesto

To nie wszystkie zestawienia smaków, jakie możemy wyczarować na cieście pesto. Składniki zielonego sosu doskonale komponują się z każdym rodzajem sera (parmezanem, burratą), szynką, mięsem czy warzywami. Warto eksperymentować i testować, które połączenia będą nam najbardziej odpowiadać. Niezależnie od naszych preferencji, z pewnością znajdziemy smakującą nam pizzę z pesto.