Gorgonzola – nietypowy składnik na pizzy, z czym można łączyć?

Wrz 8, 2023 | Pizze na różne okazje | 0 komentarzy

Z pewnością każdy słyszał o gorgonzoli. Jest to znany na całym świecie włoski ser pleśniowy o doskonałych walorach smakowych i nietuzinkowym wyglądzie. Gorgonzola wspaniale spisuje się jako dodatek do wielu dań, a coraz częściej można ją spotkać również jako jeden ze składników pizzy. Z czym łączyć ten szczególny rodzaj sera na pizzy, aby wydobyć jego wyjątkowy smak? Przedstawiamy propozycje na niebanalne kompozycje.

Gorgonzola – co to za ser?

Nazwa gorgonzola jest znana na całym świecie. To typowo włoski, miękki ser dojrzewający o charakterystycznym wyglądzie, z zielono-niebieskimi żyłkami pleśni na kremowobiałej masie. Gorgonzola produkowana jest w Lombardii, w północnej części Włoch, z surowego mleka krowiego najwyższej jakości. Jedna z legend mówi, że ser ten przez przypadek stworzył jeden z lokalnych rolników – mężczyzna jednego wieczoru zapatrzył się w gwiazdy, przez co zaniedbał serowarnię i swoje obowiązki. Rankiem przygotowywany ser spleśniał i zakwitły na nim charakterystyczne zielono-niebieskie żyłki.

Dwa rodzaje gorgonzoli

Wyróżniamy dwa rodzaje sera gorgonzola:

  • odmiana słodka – gorgonzola dolce (dojrzewająca 50 dni) – o kremowej konsystencji i łagodnym smaku;
  • odmiana ostrzejsza – gorgonzola DOP piccante (dojrzewająca 80 dni) – o ostrym, lekko piekącym smaku i twardszej konsystencji z większą ilością pleśni.

Dlaczego warto jeść gorgonzolę?

Oryginalna gorgonzola, oprócz niekwestionowanych walorów smakowych, ma również wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest to ser lekkostrawny, nie obciążający przewodu pokarmowego i łatwo przyswajalny przez organizm. Dodatkowo ma mało cholesterolu, a za sprawą potrójnej fermentacji nie zawiera glutenu ani laktozy. Jest bogata w wiele witamin (szczególnie z grupy B) i minerałów, wspomaga metabolizm oraz pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Jak rozpoznać oryginalną gorgonzolę?

Prawdziwa gorgonzola powinna mieć na opakowaniu symbol “g” w niebieskim kolorze, który oznacza gwarancję autentyczności Konsorcjum do spraw Ochrony Sera Gorgonzola. Powinien się tam również znajdować dopisek DOP (czyli z języka włoskiego “denominazione di origine protetta”, odnoszący się do terytorium produkcji). Tylko taka oryginalna gorgonzola zachowuje swoje zdrowotne właściwości i gwarantuje najlepsze doznania smakowe.

Z czym łączyć gorgonzolę na pizzy?

Gorgonzola to produkt, który pasuje do wielu innych składników. Jako dodatek do pizzy znakomicie urozmaici jej smak i podkreśli włoski charakter dania. Ser ten wspaniale wkomponuje się w dodatki zarówno wytrawne, jak i słodkie – nadaje się do warzyw i owoców, a także do składników mięsnych; do tradycyjnego sosu pomidorowego lub pizzy w wersji bianca. Dzięki temu z wykorzystaniem gorgonzoli można stworzyć nietypowe pizze o walorach smakowych spełniających najwyższe oczekiwania miłośników niebanalnych dań. Ser ten może być również świetną alternatywą dla mozzarelli czy innych rodzajów serów.

Garść propozycji na kompozycje pizzy z gorgonzolą

Jakie kompozycje z dodatkiem gorgonzoli będą najlepsze? Oto garść propozycji na pyszne i niebanalne pizze z tym rodzajem sera:

  • sos pomidorowy, szpinak, gorgonzola;
  • gorgonzola z zielonymi warzywami – papryka, rukola, szpinak, sałata;
  • sos śmietanowy, gorgonzola, suszone pomidory, rukola;
  • sos śmietanowy, gorgonzola, kurki, orzechy;
  • pizza bianca z gorgonzolą, gruszką i boczkiem;
  • sos pomidorowy, gorgonzola, papryka, cukinia, oliwki;
  • sos pomidorowy, salami, gorgonzola, czarna oliwki;
  • pizza cztery sery (quattro formaggi): gorgonzola, mozzarella, ricotta, parmezan;
  • sos śmietanowy, gorgonzola, gruszka, szynka parmeńska;
  • pizza bianca z gorgonzolą i orzechami;
  • sos pomidorowy, gorgonzola, pomidorki koktajlowe, szpinak;
  • sos śmietanowy, gorgonzola, szpinak, kawałki łososia;
  • sos pomidorowy, gorgonzola, karmelizowana cebula, owoce;
  • sos śmietanowy, gorgonzola, prosciutto, kawałki gruszki;
  • sos śmietanowy, gorgonzola, orzechy, miód;
  • sos pomidorowy, bataty (słodkie ziemniaki), pieczarki, gorgonzola, rukola;
  • sos pomidorowy, kurczak, gorgonzola, cebula, szpinak.