Pizza włoska vs amerykańska, która będzie lepsze dla ciebie?
Pizza to jedno z ulubionych dań wielu osób, a z pewnością jedno z najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie. Proste ciasto drożdżowe z dodatkami mięsnymi czy warzywnymi daje wiele możliwości połączeń smakowych. Można wyróżnić co najmniej kilka odmian pizzy, wśród których najpopularniejsze są włoska i amerykańska. Czym się one od siebie różnią i którą warto wybrać? Więcej na ten temat znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury!
Pizza włoska – co ją wyróżnia?
Przyjmuje się, że pizza włoska to ta, która jest na cienkim, chrupiącym spodzie. Jest to dość duże uproszczenie, ale dobrze oddaje ono najważniejsze różnice pomiędzy odmianami tego dania. Pizza włoska, a właściwie neapolitańska wyróżnia się wysokością brzegów wynoszącą maksymalnie 2 cm i wyjątkowo cienkim ciastem. Nie powinna być również większa niż 35 cm. Co ważne, powinna być ona upieczona ze specjalnej mąki o oznaczeniu 00. Piecze się ją w piecu opalanym drewnem zaledwie kilka minut. Na cieście nie może zabraknąć odpowiednich dodatków, w tym sera mozarelli (najlepiej z mleka bawolego). Dodatkiem do takiej włoskiej pizzy powinna być najwyższej klasy oliwa z oliwek oraz świeże zioła. Kombinacji smakowych może być wiele, ale tymi najpopularniejszymi są pizza Genovese (jedynie z oliwą), Siciliana z mięsem, karczochami i zapiekanymi warzywami (a często bez sera) czy Romana z szynką parmeńską i mozzarellą. Na pizzy włoskiej spotkać możemy również inne dodatki jak pomidory, oliwki, tuńczyka, a nie może zabraknąć ziół, sosu pomidorowego i oliwy.
Czym charakteryzuje się pizza amerykańska?
Pizza amerykańska jest zdecydowanym przeciwieństwem tej włoskiej. Opiera się na grubym i puszystym cieście, które jest mocno wyrośnięte i zapychające. Dodatkowo tym, co wyróżnia to danie, jest duża ilość dodatków. Tutaj nie obowiązuje umiar, a im większa ilość sera, mięsa czy warzyw, tym lepiej. Na tej pizzy nie może zabraknąć słodkiego sosu pomidorowego oraz pysznych dodatków. Kolejną różnicą jest mąka, z której wypieka się ciasto, w tym przypadku jest ona wysokogatunkowa i pochodzi z innego przemiału. Warto podkreślić, że pizza amerykańska może być większa (zazwyczaj ma 45 cm) i jest jedzona w nieco inny sposób. Przede wszystkim zaleca się, by kawałki składać na pół, dzięki czemu dodatki nie będą spadać z naszej pizzy. Są one mocno sycące, dlatego często mamy możliwość kupienia ich na sztuki. Z założenia pizza amerykańska jest rodzajem szybkiej przekąski, fast foodem. Można ją komponować z dowolnymi dodatkami, miksować smaki,a przede wszystkim nie oszczędzać na nich.
Pizza włoska vs amerykańska – która jest lepsza?
Wszystko zależy od tego, co bardziej lubimy. Pizza włoska jest lżejsza, delikatniejsza oraz ma mniejszą ilość dodatków. Ciasto jest cienkie i kruche, a mimo to sztywne i dobrze trzyma swoją zawartość. Są pieczone zdecydowanie krócej, co wynika z różnic w grubości ciasta. Na pizzy włoskiej nie może być dużej ilości dodatków, powinno być prosto i skromnie. Według Włochów to właśnie w tym tkwi sekret pysznego placka. Tym, co jest zakazane, są sosy, które mogłyby zakłócić smak włoskiej pizzy i zagłuszyć odbiór najwyższej jakości, świeżych dodatków. Stąd najczęściej takie danie zjada się z oliwą z oliwek. Największym grzechem jest zakrycie dodatków sosem czosnkowym, tak popularnym w naszym kraju.
Zupełnie inaczej jest z pizzą amerykańską. Ona przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią grube, puszyste ciasto i nie znoszą oszczędności w dodatkach. Jeśli lubisz przesyt mięsa czy warzyw na pizzy, to ta amerykańska będzie zdecydowanie lepszym wyborem. Nie ma również przeszkód, by tę wersję urozmaicić sosem czy to pomidorowym, czy czosnkowym.
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, która pizza jest lepsza amerykańska czy włoska. Zależy to przede wszystkim od preferencji smakowych i upodobań w kwestii tego, jak pizza jest przyrządzana. To od nas zależy, którą ostatecznie wybierzemy. Pizza włoska z pewnością jest delikatniejsza i skromniejsza, ale za to bardziej chrupka i zdrowsza. Pizza amerykańska z kolei przypadnie do gustu zwolennikom przepychu w grubości ciasta oraz ilości dodatków. Najważniejsze, by każdy z nas wybierał taką pizzę, jaką najbardziej lubi.
Najnowsze komentarze