W której pizzy znajdziemy ser Grana Padano?

Cze 10, 2021 | Ciekawostki | 0 komentarzy

Robiąc zakupy w marketach, na pewno zwróciliśmy uwagę, że mamy coraz większy wybór produktów. Bez problemu dostaniemy egzotyczne dania, ale i regionalne przekąski, za którymi należało jechać na drugi koniec kraju. Komponując składniki do pizzy, nie musimy już długo szukać specjalnego sera, gdyż jego pyszne i aromatyczne rodzaje znajdziemy nawet w osiedlowym sklepiku. Do takich serów należy Grana Padano, o którym nieco więcej opowiemy w poniższym artykule. Zapraszamy do czytania!

Ser Grana Padano do pizzy i szczypta historii

Ser Grana Padano należy do tradycyjnych włoskich wyrobów, które cechują się najwyższą jakością i smakiem. Na tle podobnych przysmaków wyróżnia się zdecydowanym i intensywnym aromatem, a także charakterystyczną strukturą przypominającą ziarno. Właśnie od tekstury wzięła się nazwa sera, gdyż w tłumaczeniu „grana” oznacza ziarno, z kolei drugi człon pochodzi od włoskiego regionu.

Tradycyjny ser Grana Padano, który dodajemy do pizzy, wyrabia się od średniowiecza, a jego prekursorami byli cysterscy mnisi.

Dlaczego ser Grana Padano warto dodać do pizzy?

Tradycyjna pizza zawiera w sobie jedynie kilka prostych składników, jednak z biegiem czasu zaczęliśmy eksperymentować i wzbogacać ją o inne aromaty. Posypanie pizzy startym serem Grana Padano dodaje jej pikanterii i wzmacnia aromat.

Co ciekawe, ser najlepiej dodać na samym końcu, zaraz po upieczeniu pizzy, gdyż wtedy zachowa swoje wspaniałe właściwości i intensywny smak.

Jakie właściwości ma ser Grana Padano?

Ser Grana Padano ma imponujące właściwości prozdrowotne, które zawdzięcza ogromnej ilości składników odżywczych. Do najcenniejszych należą:

  • białka – leucyna, lizyna, fenyloalanina i tyrozyna. Przyśpieszają one regenerację tkanek i zapewniają ich prawidłowy wzrost;
  • cynk – wpływa na prawidłową pracę układu odpornościowego, a także wzmacnia włosy i paznokcie;
  • miedź – ułatwia wchłanianie żelaza i zapobiega chorobom serca;
  • fosfor – mineralizuje kości i zęby, utrzymuje nerki w prawidłowej kondycji, przyspiesza regenerację tkanek;
  • wapń – jest podstawowym składnikiem tkanki kostnej, ale również bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i prawidłowej pracy mięśni;
  • witamina A – utrzymuje w zdrowiu nasze oczy, wzmacnia układ odpornościowy oraz wpływa pozytywnie na stan cery, włosów i paznokci;
  • witaminy z grupy B – potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, poprawiają nastrój i łagodzą napięcie.

 

ser grana padano na pizze 240x300

 

Do której pizzy można dodać ser Grana Padano?

Ser Grana Padano najlepiej dodać do tradycyjnej pizzy 4 sery, jednak można posypać nim również prawie każdy włoski placek. Starty na drobno ser Grana Padano jest jak przyprawa, która doda aromatu i podkręci smak pizzy. Nie musimy sypać go dużo, by był wyczuwalny, wystarczy szczypta, aby nasze danie zyskało na wyrazistości.

Pizza 4 sery z serem Grana Padano

Prawdziwa pizza 4 sery to nie miejsce na eksperymenty. Włosi dodają do niej zawsze mozzarellę, parmezan, gorgonzolę i ser fontina. Możliwe jest również zamienienie serów, jednak warto pozostać przy podobnych rodzajach, żeby nie stracić charakterystycznego aromatu.

Ser Grana Padano należy do serów twardych, czyli z powodzeniem możemy zastąpić nim parmezan. Ich aromaty są podobne – mocne, wyraziste i przepysznie pikantne.

Czy parmezan i Grana Padano ciągną się na pizzy?

Parmezan i Grana Padano należą do serów twardych, dzięki czemu mają kilka charakterystycznych dla siebie właściwości. Między innymi nie ciągną się po rozpuszczeniu, a zamiast tego oklejają składniki. Można to świetnie wykorzystać w daniach z makaronami, gdyż mieszając Grana Padano z sosem, uzyskamy gładką emulsję.

Grana Padano to zdrowszy odpowiednik parmezanu

Oba sery są twarde i podpuszczkowe, jednak proces wyrabiania Grana Padano jest mniej rygorystyczny. Dojrzewa krócej, jest wytwarzany z mleka o mniejszej zawartości tłuszczu. Ponadto w jego produkcji używa się podpuszczki roślinnej lub bakteryjnej, niekoniecznie zwierzęcej, jak to jest w przypadku parmezanu – dzięki temu nadaje się również dla wegetarian.

Jaki ser dodawać do pizzy, żeby była zdrowsza?

Nie da się ukryć, że sery mają dużo tłuszczu, co podbija ich kaloryczność. Najwięcej znajdziemy go w odmianach żółtych, jednak rekordzistą jest parmezan, który na 100g może mieć aż 431 kcal! Jeśli chcemy zrezygnować z wyrazistych serów na rzecz tych bardziej dietetycznych, to najlepszym wyborem będą: feta, mozzarella i camembert.  Najmniej kalorii mają serek ziarnisty i chudy twaróg, jednak nie każda pizza smakuje z nimi dobrze.