Pizzeria Port’Alba i przegląd najstarszych włoskich i polskich pizzerii

Sie 3, 2019 | Ciekawostki | 0 komentarzy

Pizza to dzisiaj obowiązkowy towarzysz spotkań towarzyskich na całym świecie. Ten niepozorny placek zdobywa serca i podniebienia osób w najróżniejszych zakątkach globu. Jego różne smaki, dodatki i sposoby podania sprawiają, że w każdej pizzeri zawsze znajdzie się coś dobrego! Poznając historię tego słynnego, włoskiego przysmaku, zajrzyjmy do jego ,,serca”, czyli do kuchni i przyjrzyjmy się historii najstarszych pizzerii świata. 

painting 678393 960 720 300x225

Najsłynniejszy placek świata i jego początki

Jeśli sądzicie, że w momencie wymyślenia przepisu na pizzę, które miało miejsce w Neapolu, od razu podawano ją w specjalnie stworzonych do tego lokalach, to jesteście w dużym błędzie. Początki pizzy sięgają bowiem ulicy. Jakkolwiek by to nie brzmiało, pierwsze placki sprzedawano na neapolskich ulicach i były one daniem dla biedoty i ludzi pracujących. Rozdawano je wśród przechodniów, a także karmiono nią żebraków i biednych. Spożywali ją także handlarze. Nic dziwnego, pizza była plackiem łatwym i prostym w swoim przygotowaniu, a szczególnym powodzeniem cieszyła się wśród rybaków wracających z połowu ryb. Najczęściej jadano ją z pomidorami, czosnkiem, oregano i skrapiano oliwą, czyli z przysmakami charakterystycznymi dla kuchni włoskiej. 

Pierwsza pizzeria Port’Alba

Antica Pizzeria Port’ Alba to nazwa najstarszej włoskie pizzerii na świecie, którą otwarto w Neapolu. Po początkowym sprzedawaniu placków na ulicy, w 1830 roku powstał pierwszy lokal ze stolikami, przy których można było usiąść i zjeść w spokoju ten włoski specjał. Były to prototyp pierwszej pizzeri. Port’Alba do dzisiaj zachwyca wyjątkowym klimatem i niepowtarzalną pizzą stworzoną w XVIII wieku. Z racji swojej historii jest na dzisiaj jednym z czołowych punktów wszystkich wycieczek do magicznego Neapolu. Zjedzenie pizzy w najstarszej pizzeri świata to duża atrakcja, a dla prawdziwych smakoszy to wyjątkowe przeżycie i ważna chwila. 

Włoski przysmak i receptura

Pozostając w klimacie śródziemnomorskim, warto wspomnieć o tym, że każda licząca się pizzeria we Włoszech ma swój własny przepis na ciasto. Receptura jest pilnie strzeżona i chroniona. Dla Włochów temat pizzy jest tzw. ,,dobrem” narodowym. Osoby chcące otworzyć pizzerię we Włoszech, muszą spełniać szereg przepisów, aby lokal mógł funkcjonować. W przeciwieństwie do otwierania pizzeri w naszym kraju należy tam ukończyć bardzo wiele kursów oraz spełnić wiele wymogów i formalności. 

 L’Antica Pizzeria da Michele, czyli jedna z najstarszych pizzerii świata

Kolejną, najstarszą, włoską pizzerią jest L’antica Pizzeria da Michele w samym centrum Neapolu. Szef Michele otworzył tam swój pierwszy lokal w 1906 roku. Właściciel zwykł mawiać:

 ,,Istnieją tylko dwa rodzaje neapolitańskiej pizzy: Marinara i Margherita, a reszta to śmieci i nie powinny być używane do produkcji pizzy, mogłyby tylko zmienić jej słynną autentyczność i smak”.

Słowa te świadczą o pewności siebie i swoich wyrobów właściciela. Prawdziwą, neapolitańską pizzę piecze się w piecu opalanym dębowym drewnem w temperaturze 485 stopni C, ale tylko przez okres 60-90 sekund, aby ciasto nie stwardniało. Jeśli nasz placek ma pęcherze, to znaczy, że ciasto nie było właściwie rozwałkowane. W chwili obecnej słynną pizzerią L’Antica Pizzeria da Michele zarządza już piąta generacja włoskiej rodziny Conduro. 

Najstarsza pizzeria w Polsce

Mówiąc o pizzy, myślimy głównie o Włoszech, jednak mało kto wie, kiedy ten popularny specjał przywędrował do nadwiślańskiego kraju. Najstarsza polska pizzeria ma miejsce w Słupsku. Od ponad 40 lat można tam zjeść ten bardzo dobry, włoski przysmak. Wielu słupszczan z pokolenia na pokolenia przychodzi do tamtejszej pizzeri, aby zjeść wspólnie posiłek i spędzić miło czas. Nie od dzisiaj wiadomo, że pizza sprzyja ,,pogaduchom” na wiele tematów. W Słupsku dla wielu mieszkańców jest to już cotygodniowy ,,rytuał”, który praktykują już od wielu lat. Od samego początku działania, podobnie jak we Włoszech, słupscy kucharze nie zmienili jej receptury. Największym zainteresowaniem cieszy się pizza, której dodatki to kiełbasa i pieczarki. Włoska potrawa także i na naszym rodzimym, polskim rynku przyjęła się bardzo dobrze. W wielu miejscowościach powstawało i powstaje wiele różnych pizzeri, a oprócz tego są one osobnym elementem w menu w wielu różnych lokalach gastronomicznych.