Ser mozzarella, czyli najstarszy dodatek do pizzy

Lis 9, 2021 | Ciekawostki | 0 komentarzy

Pizza to danie, które bez sera nie może istnieć. Choć obecnie na pizzy znajdziemy praktycznie każdy rodzaj sera, nic nie zmieni faktu, że to właśnie mozzarella jest tym najważniejszym gatunkiem, utożsamianym z tym daniem. Ser aromatyczny, delikatnie się ciągnący doskonale komponuje się z każdym dodatkiem, mięsnym, warzywnym czy nawet owocowym.

Z czego powstaje mozzarella?

Mozzarella to ser o łagodnym, delikatnym smaku. Jest typem niedojrzewającym i miękkim z rodziny Pasta-filata. Pochodzi z włoskiego regionu Battipaglia. Historycznie mozzarella była robiona z mleka bawołów. Dziś zarówno w USA jak i innych europejskich krajach produkowana jest z mleka krowiego. Mozzarella jest białym, miękkim serem, o rozciągliwej konsystencji i błyszczącej powierzchni. Może powstać z praktycznie każdego mleka: krowiego, bawolego, owczego czy nawet koziego. Sprzedawany jest zazwyczaj w postaci mniejszych lub większych kulek zanurzonych w serwatce. Na rynku można również znaleźć mozzarellę pakowaną próżniowo.

Jakie właściwości ma mozzarella?

Mozzarella jest serem o cenionych wartościach odżywczych. Nie jest bardzo kaloryczna, ma 299 kcal w 100 g, w tym aż 22,17 g białka i 22,14 g tłuszczy Dla porównania sery żółte mają zazwyczaj około 40% tłuszczu i co najmniej 350 kcal. Z tego powodu mozzarella jest bardzo doceniane przez  dietetyków i osoby dbające o zdrowie i sylwetkę. Ten gatunek sera zawiera cenne witaminy i minerały jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk. Dzięki wysokiej zawartości białka i cynku, spożywanie mozzarelli pozytywnie wzmacnia naszą odporność. Systematyczne jedzenie tego sera dobrze wpłynie również na przeciwdziałanie anemii, chorób układu nerwowego, nerek i oczu.

Dlaczego warto na pizzy stosować mozzarellę?

Idealnym dopełnieniem pizzy, bez względu na jej smak, jest zastosowanie odpowiedniego sera, który roztopi się i połączy wszystkie składniki. Mozzarella sprawdzi się w tej roli doskonale, ponieważ jej delikatny smak komponuje się z każdym rodzajem mięsa czy warzywami. Co więcej, pomaga wydobyć ich smak. Stosowanie mozzarelli na pizzy ma wiele zalet. Przede wszystkim ser nie zakłóca smaku innych składników, a wręcz przeciwnie, podkręca je i podkreśla. Dodatkowo mozzarella pod wpływem wysokiej temperatury roztapia się i tworzy idealnie chrupką, ciągnącą powłoczkę. Nie możemy również zapominać, że ten gatunek sera ma wiele wartości odżywczych, szczególnie cenione przez osoby dbające o swoją linię. Jeśli jesteśmy na diecie, a nie chcemy zupełnie rezygnować z pizzy, powinniśmy wybierać właśnie tę z mozzarellą i dużą ilością warzyw.

Jaki gatunek mozzarelli najlepiej wybrać na pizzę?

Na polskim rynku dostępne są mozzarelle w kilku wersjach: wiórkach, plastrach, kulki bez zalewy, małych lub dużych kulek w zalewie. Z nich wszystkich na pizzę najlepiej wybrać klasyczną mozzarellę w zalewie. Po pierwsze jesteśmy w stanie dobrze odsączyć ją z płynu, a po drugie w łatwy sposób możemy ją rozerwać lub pokroić na dokładnie takie kawałki, jak potrzebujemy. By uniknąć na pizzy wodnych plam z sera, warto układać jego kawałki tak, by zewnętrzna część mozzarelli (ta gładsza) dotykała sosu. Dzięki temu woda będzie odparowywać do góry, a nie w stronę ciasta pizzowego. Zaletą korzystania z mozzarelli w kostce jest również możliwość starcia jej na tarce, dzięki czemu możemy dokładniej odmierzać ilość sera.

Na pizzę możemy również wykorzystać mozzarellę bez zalewy. Przyspieszy ona pracę, ponieważ nie trzeba będzie już jej odsączać. Oczywiście warto również wybierać rozwiązania gotowe: mozzarellę w plastrach czy startą, ale taki ser będzie najdroższy, a smakiem niczym się nieróżniący. Nie warto więc przepłacać. Praca z mozzarellą jest prosta, ser łatwo daje się kroić, rozrywać i ścierać na tarce. Mozzarella w plastrach może mieć również zdecydowanie gorszy skład, ponieważ w produkcji dodaje się składniki zapobiegające sklejaniu się wiórków bądź plasterków (np. skrobię). Taki produkt może nie być również bezglutenowy.