Na cienkim, czy na grubym? Jaka pizza smakuje lepiej?

Gru 9, 2020 | Pizze na różne okazje | 0 komentarzy

Trudno znaleźć kogoś, kto nie darzy miłością drożdżowego placka, w najlepszym razie danie jest mu jedynie obojętne. Włoski przysmak cieszy się popularnością na całym świecie, jednak jego fani są zdecydowanie podzieleni. Jedni uważają się za smakoszy pizzy na cienkim cieście, inni uwielbiają grube i puszyste placki, z dobrze wypieczonym dnem. Jaka pizza smakuje lepiej? Czy któraś ze stron ma rację i wybór króla wszystkich placków jest taki prosty? O tym opowiemy w poniższym artykule. Zapraszamy do czytania!

Ciasto i właściwe dodatki, czyli co ma wpływ na smak pizzy?

Smak pizzy jest gwałtownie zmieniany przez każdy dodatek, jaki na nią położymy. Pomidory, cebula, owoce morza, różne gatunki sera… Jednak to nie wszystko. Liczy się również to, co wrzuciliśmy do ciasta na etapie jego wyrabiania. Nieco inaczej smakuje pizza na grubym i pulchnym cieście, a inaczej chrupiący cienki placek. Każdy z nich ma swoich amatorów, jednak trudno powiedzieć, która grupa smakoszy ma rację. Na pewno warto sprawdzić, co ma do powiedzenia każda z nich.

Ciasto do pizzy na cienkim cieście

Pizzowy klasyk, który kojarzy się z podrzucaniem ciastem i wywijaniem nim nad głową przez wprawionych szefów kuchni. Na szczęście nie jest to umiejętność niezbędna do opanowania i bez niej również otrzymamy tak samo pyszny placek. Z czego wyrabia się pizzę na cienkim cieście? Niezbędna jest mąka „zerówka”, dobrej jakości oliwa, a także drożdże i sól. Za sukces dobrego smaku odpowiedzialne są też wyważone proporcje. Świetną pizzę wykonamy ze sprawdzonego przepisu, ale równie dobrze możemy dojść do takiej wprawy, że wszystko przygotujemy „na oko”, kierując się jedynie konsystencją ciasta podczas wyrabiania. Kluczem jest tutaj elastyczność, którą uzyskamy dzięki pracującym drożdżom.

Ciasto do pizzy na grubym cieście

Ciasto na grubym cieście często zostaje w tyle, jednak ostatnio przeżywa renesans dzięki tradycyjnym pizzeriom, które starają się o najbardziej włoski smak swoich potraw. Klasyczna gruba pizza jest serwowana jedynie z sosem pomidorowym, oliwą, przyprawami i pyszną mozzarellą, która idealnie roztapia się na powierzchni placka i miło ciągnie podczas jedzenia. A w czym tkwi sekret grubego ciasta? Najczęściej wyrasta nieco dłużej, dzięki czemu w jego wnętrzu jest więcej powietrza odpowiedzialnego za puszystość. Ponadto konsystencja grubej pizzy podczas wyrabiania jest nieco rzadsza. Niektórzy do ciasta dodają też mąki kukurydzianej i masła, co pomaga otrzymać zadowalającą chrupkość nawet w piekarnikach o niskiej temperaturze pieczenia. Warto przypomnieć, że tradycyjne piece opałowe, w których piecze się pizzę, gwarantują temperaturę tak wysoką, że ciasto staje się gotowe już po niecałych 10 minutach.

pizza na cienkim ciescie

Co może spowodować, że pizza nie będzie nam smakowała?

Upiekliśmy pizzę według sprawdzonego przepisu, jednak daleko jej do pysznego placka z pizzerii? Prawdopodobnie winne są temu popełnione podczas całego procesu błędy. Trudno przypomnieć je sobie zaraz po małej kuchennej tragedii, jednak warto przestudiować najpopularniejsze wpadki, które ułatwią unikanie niepowodzeń w przyszłości.

Wpadka 1# Ciasto jest gumowe i mało chrupiące

Przyczyn gumowego ciasta może być wiele, jednak najczęściej jest ich kilka. Pierwszą z nich jest źle wyrobione ciasto. Podczas przygotowywania pizzy należy zadbać, aby jej wnętrze wypełnione było pęcherzykami powietrza, których najwięcej powstaje podczas procesu rośnięcia. Liczy się również dobre tempo zwiększania objętości przez ciasto. Otrzymamy je, dodając do mieszanki cukier i sól. Ten pierwszy jest pokarmem dla drożdży, z kolei drugi składnik sprawia, że „jedzenie” przebiega trochę wolniej, co dodaje ciastu chrupkości po wypieczeniu.

Wpadka 2# Za dużo dodatków i sosu

Domowe piecyki osiągają zbyt niską temperaturę, żeby pizza upiekła się odpowiednio szybko. Z tego powodu duża ilość dodatków i sosu zmiękczy ciasto, przez co stanie się kleiste i mało smaczne. Wpadki unikniemy, podpiekając pizzę wcześniej bez dodatków lub układając warstwę utartego sera pod sosem. Wybierzmy aromatyczny i szybko topiący się gatunek, dzięki czemu ciasto zostanie osłonięte przed wilgocią.

Wpadka 3# Wybór złej jakości dodatków

Pizza nie jest magicznym ciastem, które zamienia wszystkie dodatki w smakowite kąski. Im lepsza jakość składników, tym smaczniejsze danie otrzymamy. Nie ma wyjątków. Pamiętajmy, że pizza jest zdrowa i zapewnia dużo substancji odżywczych, jednak nie traktujmy ją jak śmietnika, do którego mogą powędrować wszystkie resztki z tygodnia. Źle dobranych składników nie poprawi nawet obfita warstwa sera.

Gruba czy cienka? Która pizza jest smaczniejsza?

Według nas nie ma w tej kategorii zwycięzcy. Każda pizza zrobiona z sercem będzie smakowała wyśmienicie. Pamiętajmy, że dobry placek jest okazją do relaksu i rozmowy, dlatego warto do ulubionej pizzerii zabrać przyjaciół i spędzić z nimi trochę czasu. Kto wie, być może przy okazji dowiemy się, kto lubi cienkie, a kto grube ciasto.

Zapisz się do naszego newslettera

Najnowsze komentarze