Margherita, czyli jak powstała najsłynniejsza włoska pizza

Kwi 10, 2019 | Pizza na świecie | 0 komentarzy

Niezależnie od tego, czy jesteś smakoszem pizzy i wszystkie rodzaje tego słynnego placka znasz na pamięć, czy wręcz przeciwnie – nie jadasz jej zbyt często i chętnie – na pewno słyszałeś o pizzy Marghericie. Czytając kartę menu, figuruje ona zazwyczaj jako pierwsza pozycja na liście. Przepis na pizzę Margheritę, choć z pozoru może wydawać się bardzo prosty i skromny, to nic bardziej mylnego. Ten popularny, włoski przysmak ma iście królewskie pochodzenie, a jego składniki kryją inną tajemnicę związaną z historią Włoch. Jednym zdaniem – pizza Margherita oprócz smaku oferuje także wiele ciekawych historii.

Pizza Margherita – królewska historia

Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia, czyli Małgorzata Sabaudzka – królowa Włoch o długim jak na romańskie nazwiska przystało – to osoba na której cześć nadano nazwę pizzy – Margherita. Małgorzata piastowała urząd żony króla Huberta I (Umberto di Savoia) i wydała na świat Wiktora Emanuela, księcia Neapolu, późniejszego króla Włoch. Królowa zapisała się na kartach historii jako wspierająca kulturę, sztukę i fundacje charytatywne oraz przede wszystkim była wielką miłośniczką podróży. Przez całe swoje życie dużo podróżowała i zawsze z ogromną przyjemnością próbowała lokalnych specjałów. Wśród swoich poddanych cieszyła się szacunkiem, co także było jednym z powodów nadania jej imienia najsłynniejszej włoskiej pizzy. W taki oto sposób upamiętniono szanowaną władczynię nie tylko w jej kraju, ale także na całym świecie, bowiem pizza Margherita – obok Spaghetti – to znany każdemu przysmak pochodzący z Włoch.

Pizza Margherita, a barwy narodowe Włoch

Jak głosi legenda, królowa Małgorzata dostała do spróbowania po raz pierwszy ten rodzaj pizzy podczas swojej podróży wraz z mężem do Neapolu. Tamtejszy piekarz Rafaele Esposito został poproszony o przygotowanie czegoś prostego i pospolitego dla pary królewskiej. Życzeniem króla i królowej było spożycie posiłków podobnych do tych, jedzonych przez ich poddanych. Kucharz Rafaele postawił na proste, ale bardzo smaczne połączenie odpowiadające co ciekawe włoskim barwom narodowym:

  • czerwieni – pomidora;
  • bieli – sera mozzarelli;
  • bazylii – zieleni

Zabieg ten, podczas swojej wizyty w 1889 r. szybko zauważyła i doceniła królowa Małgorzata, zgadzając się na to, aby nadać potrawie swoje imię. Tak więc zamawiana przez nas tak często i chętnie pizza Margherita to nic innego jak po prostu pizza Małgorzata. Teraz z pewnością każda Gosia podczas wizyty w pizzeri, czytając kartę menu uśmiechnie się pod nosem, przypominając sobie historię i pochodzenie tego rodzaju placka.

%name

Pizza Margherita, czyli dla każdego coś dobrego

Osobom, dla których wartość kaloryczna występująca w potrawach jest bardzo istotna, z pewnością przypadła do gustu informacja o prostych składnikach dodawanych do naszej pizzy. Ten tradycyjny rodzaj pizzy jest bardziej lekkostrawny niż jego siostrzane odpowiedniki, co jest istotną informacją dla osób, którym zależy na utrzymaniu linii i nie chcą nieopatrznie zyskać dodatkowych, zbędnych kilogramów. Zawartość energetyczna jednego kawałka Margherity (100 g.) odpowiada 264 kcal. Kolejnym atutem tej pizzy jest także brak składników mięsnych w niej zawartych, co spodoba się wszystkim wegetarianom.

Pizza Margherita i jej skład

Ser mozzarella jest skarbnicą wapnia. Zawiera go w sobie ok. 5 razy więcej niż zwyczajny ser twarogowy. Dla porównania 100 g mozzarelli zawiera ok. 500 mg wapnia. Tego typu dawka odpowiada ok. połowie dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Jest to ważny argument przemawiające za tą najsłynniejszą włoską pizzą. Bazylia jest doskonałym dopełnieniem tego pysznego przysmaku. Przede wszystkim stymuluje układ odpornościwy, wspiera oczyszczanie nerek, bierze udział w pracy mięśnia sercowego oraz łagodzi nerwy. Jak widać te z pozoru skromne dodatki mają bardzo dużo istotnych właściwości odżywczych, które charakteryzują się dobrym wpływem na nasz organizm.

To tylko pozornie banalna propozycja najsłynniejszej włoskiej pizzy w menu

Większość osób czytających kartę menu w pizzeri omija pierwsze pozycje związane z wyborem pizzy. W ich opinii na słynnym placku w wersji Margherita nie ma zupełnie ,,nic ciekawego”, lub ,,najeść się nim nie można”. Po przejrzeniu składników i ich właściwości nie ma jednak wątpliwości, że z pozoru banalna pizza, kryje w sobie wiele elementów mających dobry wpływ na nasz organizm. Jej lżejszy skład jest dobrą alternatywą zarówno dla wegetarian jak i osób stawiających na danie nie obciążające zbytnio żołądka i przede wszystkim lekkostrawne. Dodatkowo można pokusić się o stwierdzenie, że jest także dobrą reklamą Włoch i to na całym świecie.