Grzyby, karczochy i pieczona szynka – jak smakuje pizza capricciosa?

Wrz 14, 2020 | Ciekawostki, Pizza na świecie | 0 komentarzy

Wybierając obiad na weekend, bardzo często szukamy wśród opcji, które są nie tylko łatwo dostępne, ale również szybko pojawią się na naszym talerzu. Ponadto wybrane danie ma być także pyszne. Pizza spełnia wszystkie te wymagania. Problem pojawia się, kiedy mamy gości i chcielibyśmy zaspokoić wszystkie smaki jednocześnie. To właśnie wtedy wybór zawęża się do prostych wariantów włoskiego placka. W poniższym artykule skupiamy się na jednej z pizz, która urzeka smakiem i zadziwia uniwersalnością. Zapraszamy do czytania!

Dlaczego pizza capricciosa jest taka dobra?

Pizza jest znana na całym świecie. Ten pyszny placek z łatwością kradnie serce, ponieważ jego chrupiące ciasto może być posypane dowolnymi składnikami. To danie o tysiącu twarzach, które zmienia swoje oblicze za każdym razem, kiedy wybierzemy inne dodatki. Pizzę możemy jeść co tydzień, a za każdym razem będzie dla nas smakować nieco inaczej. Niezmiernie ważne jest także odpowiednie przyrządzenie placka.

Niegdyś włosi wytwarzali pizzę z troską i czułością, teraz na ten sam sposób produkcji mogą sobie pozwolić tylko ci, którzy mają odpowiednią ilość czasu. Ciasto na pizzę wyrasta długo, a im wolniejszy proces wytwarzania, tym bardziej chrupiące i delikatne jest w smaku. Ponadto niezmiernie ważne są odpowiednio dobrane dodatki. Nie ma mowy o najtańszej szynce i resztkach z lodówki, chociaż pizza to świetne danie na pozbycie się zalegających warzyw i serów. Pizza capricciosa to festiwal delikatności, w którym spotykają się aromaty pikantnych grzybów, delikatnych karczochów i wyrazistej szynki parmeńskiej.

Podstawa pizzy capricciosy – grzyby, warzywa i szynka parmeńska

Pizza capricciosa nie byłaby tak aromatyczna, gdyby nie wspaniała kompozycja smaków nakładanych na ciasto. Najważniejsza jest szynka parmeńska. Jest to rodzaj szynki podsuszanej, którą wytwarza się z całych udźców wieprzowych, wraz z kością. Wysoka jakość wyrobu wiąże się z tradycyjnym systemem wytwarzania, który polega na długim suszeniu z niską zawartością soli. Specyficzny klimat prowincji Parmy nadaje szynce słodki i delikatny smak. Ciekawostką jest, że ten rodzaj mięsiwa ma niską zawartość kaloryczną, a dodatek środków konserwujących jest znikomy – wystarczy sól i naturalny tłuszcz występujący w mięsie.

Kolejnym smakowitym dodatkiem do pizzy capricciosy są karczochy. Co więcej, mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie i pomagają w trawieniu. Być może warzywo zostało dodane do placka intuicyjnie, gdyż połączenie drożdży, mięsa i grzybów może nieco obciążać wątrobę. Inulina zawarta w karczochach wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi, regulując jego ilość, co ma niebagatelne znaczenie podczas zrzucania zbędnych kilogramów. Karczochy są także bogate w witaminę C, niacynę i witaminę A, a także kilka ważnych minerałów, takich jak magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo. Jeśli dbamy o dietę, a jednocześnie mamy ochotę na pyszną pizzę, to capricciosa będzie najlepszą możliwą opcją.

Nie zapominajmy, że pizza capricciosa to nie tylko te kilka charakterystycznych składników. Ciasto wyrabia się z odpowiedniej ilości mąki, wody i drożdży. Następnie polewa się je obficie przecieranymi pomidorami, które tworzą gęsty sos. Kolejnym krokiem jest położenie na cieście kilku kawałków sera mozzarella. Dopiero tak przygotowany placek dekoruje się kolejnymi dodatkami i wsadza do pieca.

Czy pizza capricciosa może zawierać inne składniki?

Pizza capricciosa najczęściej podawana jest tylko z pieczarkami, szynką i karczochami, jednak niektórzy poszerzają jej smak przez dodanie odrobiny oliwek, bazylii lub jaj. Można też polać całość aromatyczną oliwą z oliwek, co pozwoli wydobyć jeszcze więcej smaku ze wszystkich składników. Ponadto oliwa sprawia, że ciasto ładnie rumieni się podczas pieczenia, a to nadaje mu niesamowitej chrupkości.

Oczywiście możliwe jest dodanie większej ilości składników, jednak zmieniają one oryginalny smak capricciosy i tym samym sprawiają, że pizza już nie jest taka sama. Wariacje na podstawie znanej i lubianej pizzy zwykle mają wymyślane inne nazwy. Jeśli chcemy spróbować, jak smakuje klasyczna capricciosa, to najlepiej wybrać wariant posypany jedynie szynką, pieczarkami i karczochami.

Jakie inne pizze mogą wypróbować fani capricciosy?

Pizza capricciosa ma tak charakterystyczny smak, że łatwo rozbudować go o nowe doznania smakowe. Fani klasyki z pewnością będą zachwyceni, kiedy spróbują wersji z kilkoma serami lub leśnymi grzybami, którą mają o wiele mocniejszy aromat niż często używane pieczarki. Warto także położyć na pizzy kilka innych warzyw. Z karczochami i oliwkami świetnie komponuje się czerwona papryka, a fani ostrych smaków mogą pokusić się o chilli lub dodatek kiełbaski pepperoni.

Dobrym pomysłem może być też urozmaicenie pizzy capricciosy o egzotyczne sosy, które można nakładać na placek wedle indywidualnych preferencji. Jeśli jesteśmy w ulubionej pizzerii i mamy ochotę na eksperymenty, to nie bójmy się zapytać szefa kuchni o kilka nowych dodatków, na pewno z przyjemnością spełni naszą prośbę.

Zapisz się do naszego newslettera

Najnowsze komentarze