Pizza funghi – dlaczego grzyby tak dobrze pasują do ciasta?

Lip 5, 2019 | Ciekawostki | 0 komentarzy

Pizza jest najsłynniejszym przysmakiem pochodzącym z kuchni włoskiej. Nie ma się czemu dziwić. Legendarny smak, jaki otrzymujemy po połączeniu pszennego ciasta i sera, jest nie do pobicia.

Jednak pizza nie zawsze wyglądała tak samo. Jej ciasto ewoluowało tak samo, jak ludzkie smaki. Świetnym przykładem jest pizza funghi, która często uważana jest za klasykę. Mało kto wie, że pierwsza pizza była grubym pszennym plackiem posypanym mozzarella, pomidorami i świeżymi ziołami. Pyszną chrupkość otrzymywano za pomocą rozpalonego pieca.

Skąd się wzięła pizza?

Pierwsze placki były znane już w starożytnym Egipcie, jednak tam nie stanowiły typowego przysmaku, a środek płatniczy. Udokumentowane zapisy z pizzą przypadają na 997 rok. Prawdopodobnie opisywano tam ciasto z bazylią i serem, czasami rybą.

Prawdziwy szał na pizzę rozpoczął się po II wojnie światowej. Przepis spopularyzowali emigrujący z Włoch robotnicy. Warto wiedzieć, że Włosi dzielą pizze na dwa rodzaje: neapolitańską i rzymską. Pierwsza to cienki placek bez specyficznych zaokrąglonych brzegów, a druga jest na grubym cieście, które trzyma się w piecu aż do zarumienienia i uniesienia boków.

Dlaczego pizza z pieczarkami?

Kwintesencją dobrego placka są delikatne składniki. Najlepsza pizza to taka, przy której jedzeniu dodatki nie zagłuszą smaku ciasta. Pieczarki idealnie wpisują się w ten kanon. Ponadto grzyby mają delikatną strukturę, która po upieczeniu staje się jeszcze bardziej miękka. Podobno to właśnie pieczarki są najpopularniejszym dodatkiem w Polsce.

Kolejnym atutem pieczarek jest ich dostępność – zakupimy je praktycznie w każdym sklepie, a wydana kwota nie obciąży portfela. Spragnieni nowych doznań po świeże grzyby mogą udać się do pieczarkarni, gdzie dostaną je w jeszcze bardziej atrakcyjnej cenie.

Pieczarki Portobello — czy są dobre do pizzy?

Skoro pieczarki są tak chętnie wykorzystywane do pizzy, to co z ich większym odpowiednikiem, Portobello? Także smakuje wyśmienicie! Nie wystraszmy się ich brązowego odcienia. Grzyby te są ciemniejsze od klasycznych pieczarek i charakterystyczne nakrapianie nie oznacza zepsucia.

Jak dodawać pieczarki do pizzy?

Nie każdy wie, że pieczarki można jeść nawet na surowo. Dla niektórych prawdziwym rarytasem jest kromka świeżego chleba z dodatkiem masła, pokrojonych w plastry pieczarek, pieprzu i soli. Podobnie jest z pizzą. Najlepszy aromat dadzą pieczarki dodane do pizzy zaraz przed jej włożeniem do pieca. Po ich strukturze bez problemu rozpoznamy, w jaki sposób zajęła się nimi pizzeria.

Innym sposobem podawania pieczarek do pizzy jest ich wcześniejsze przesmażenie razem z cebulką. Jednak ta obróbka może zmienić ich smak na tyle, że najczęściej pizzerie z niej rezygnują.

Jakie inne grzyby można dodać do pizzy?

Każdy dodatek ma swój oryginalny smak. Podobnie jest z grzybami. W zależności od kompozycji i oczekiwanego aromatu możemy zdecydować się na coś innego. Zaciekawionych zapraszamy do skorzystania z grzybowej ściągi smaków:mushrooms 3601265 640 197x300

  • kurki – sezon na te pyszne grzyby rozpoczyna się wraz z wakacjami. Ich delikatny aromat i charakterystyczny smak uwiodą każdego. Jak dodawać je do pizzy? Wystarczy podsmażyć na maśle i rozłożyć na cieście. Kurki to obowiązkowy punkt na letnim pizzowym menu;
  • borowiki – przysmak pochodzący z Toskanii. Tamtejsze grzyby przyprawia się tymiankiem, co sprawia, że ich smak staje się jeszcze bardziej intensywny. Warto wypróbować takiej pizzy, jeśli tylko będzie dostępna w menu;
  • maślaki – podobnie delikatne jak pieczarki, jednak z pikantną nutką. Jeśli lubisz jeść z nimi jajecznicę, to pizzę również pokochasz;
  • podgrzybki – najbardziej znane grzyby, nie tylko ze względu na ich popularność w Polsce, ale też z powodu ciekawego aromatu. Świetnie smakują w połączeniu z sosem czosnkowym, co zapewne stawia je na wygranej pozycji.

Grzyby na pizzy smakują wyśmienicie!

Zaszalej i postaw na testowanie nowych smaków. Jeśli do tej pory jadłeś pizzę tylko z pieczarkami i uważasz ją za swoją ulubioną to pomyśl, jak pyszne może być ciasto posypane bardziej aromatycznymi grzybami! Nie na darmo pizza funghi jest jedną z najczęściej zamawianych na świecie.

Zaufaj szefom włoskiej kuchni! Następnym razem pozwól zaskoczyć się zachwycającym oraz głębokim aromatem. Grzyby są najtańsze i łatwo dostępne w szczycie sezonu, ponieważ wtedy można je zakupić nie tylko od prywatnych hodowców, ale również od przysłowiowych zbieraczy. Wtedy też najszybciej dostaniemy pyszną, grzybową pizzę.

A Ty? Z jakimi grzybami pizzę lubisz najbardziej?