Jakie sery pasują do pizzy? Przegląd najpopularniejszych serów

Maj 14, 2019 | Ciekawostki | 0 komentarzy

Ser to jeden z podstawowych składników prawdziwej, włoskiej pizzy. Wiele osób nie przykłada jednak dostatecznej wagi do jego wyboru. Tymczasem ser ma ogromny wpływ na walory przygotowanej pizzy – pogłębia smak, a po rozgrzaniu ciągnie się, dzięki czemu dostarcza więcej przyjemności z jedzenia. Jeśli będzie źle dobrany, na niewiele zda się idealne ciasto czy sos przygotowany według prawdziwej, włoskiej receptury. Pojawia się więc pytanie – jakie są sery najlepiej komponujące się z pizzą, a z których lepiej zrezygnować?

Ser jako podstawa udanej pizzy

Wiedza o tym, jakie sery pasują do pizzy, to jednak nie wszystko. Nawet najlepszy ser na nic się bowiem nie zda przy niedbale wykonanym cieście czy kupnym sosie. Tylko zadbanie o odpowiednią jakość każdego z tych trzech składników zapewni satysfakcjonujący efekt. Znaczenie ma także jakość – należy sięgać po składniki ze sprawdzonych źródeł i nie stawiać na najtańsze rozwiązania. Warto pamiętać także, że nie zawsze więcej sera znaczy lepiej.

Po pierwsze: ser mozzarella na pizzy

Obowiązkowo trzeba zadbać o stworzenie odpowiedniej bazy. Żadna włoska pizza nie może obyć się bez mozzarelli, do której będzie można dobierać inne sery czy pozostałe składniki. Mozzarella powstaje z mleka krowiego, a w wersji nieco bardziej tłustej i kremowej – z bawolego. Ten miękki ser z jednej strony odznacza się subtelnym smakiem, który świetnie komponuje się z innymi składnikami i ich nie przytłacza, a jednocześnie po pieczeniu na pizzy zyskuje ciągnącą teksturę, która idealnie pasuje do pizzy.

Iście włoski parmezan – serowy dodatek na pizzę

Jednym z serów najbardziej kojarzących się z włoską kuchnią niewątpliwie jest parmezan, toteż świetnie nada się do niejednej pizzy. Jako twardy i aromatyczny wyrób mleczny nie może być co prawda jednym z podstawowych składników, za to już w połączeniu z innymi rodzajami sera pozwoli stworzyć intensywną, zróżnicowaną kompozycję. W związku z tym parmezan dobrze jest stosować w pizzy typu cztery sery. Mała ilość tarkowanego parmezanu sprawdzi się też jako dodatek, który pozwoli nadać całej kompozycji bardziej wyrazisty smak.

Ser pecorino do pizzy

Jeśli chce się stworzyć pizzę o smaku podobnym do parmezanu, jednak nieco mniej intensywnym, można sięgnąć po Gran Padano, a jeszcze lepiej po pecorino, czyli ser podpuszczkowy z mleka krowiego. Będzie on świetnie komponował się z suszonymi pomidorami i ze szpinakiem, a dzięki nieco pikantnemu smakowi może stanowić też świetny wybór w przypadku pizzy z dodatkiem pepperoni.

%name

A może ser gorgonzola jako składnik pizzy?

To kolejny ser o wyrazistym smaku. Nie wszyscy są jego zwolennikami przede wszystkim ze względu na intrygujący, nieco orzechowy smak. Sery pleśniowe trzeba lubić i nie każdy należy do ich miłośników. Dla tych, których podniebienia lubią gorgonzolę, może się ona jednak okazać idealnym dodatkiem do pizzy z dużą ilością rukoli albo szpinaku, podbijając doznania podczas jedzenia pizzy. Wyrazisty smak będzie też świetnie uzupełniał czosnek albo kompozycję innych serów w przypadku pizzy quattro formaggi.

Ser feta na pizzę? Czemu nie!

Na pierwszy rzut oka pizza z fetą nie wydaje się być trafionym pomysłem. Przede wszystkim dlatego, że pizza jest wyrobem włoskim, a feta – serem iście greckim. Mimo to będzie świetnie pasować do niejednej pizzy ze względu na łagodny, a jednocześnie słony smak. Idealnie skomponuje się przede wszystkim z suszonymi pomidorami, oliwkami czy kurczakiem.

Kremowa pizza z serem ricotta

Nieco wątpliwym wyborem może wydawać się też ricotta. Taki delikatny ser o twarogowej konsystencji zdaje się bardziej pasować do deserów, niż do dania obiadowego. Podobnie jak feta ricotta może okazać się jednak zaskakująco trafnym dodatkiem. Wystarczy, że doda się ją do pizzy z czosnkiem, szpinakiem czy sosem balsamicznym.

Sery na pizzę, nie tylko włoskie?

Wiadomo już, że grecka feta może znaleźć się na pizzy i sprawić, że będzie ona dobrze smakować. Co jednak z serami z innych krajów – przede wszystkim słynnymi w całej Europie serami holenderskimi czy francuskimi? Choć w przypadku robienia domowej pizzy to właśnie gouda czy ementaler wydają się być podstawowymi wyborami, to wcale nie są idealnym dodatkiem do prawdziwej pizzy. W iście włoskich pizzeriach próżno bowiem szukać tego rodzaju dodatków, a przecież to właśnie Włosi wyznaczają kanon tradycyjnej pizzy.

Nieco inaczej sprawa wygląda natomiast w przypadku oscypka. Choć również nie jest to typowy, włoski wybór, to niepowtarzalny smak tego sera doskonale komponuje się z innymi rodzajami na pizzy quattro formaggi, a osoby, które miały okazję spróbować takiego połączenia z dobrym ciastem i starannie przygotowanym sosem, są usatysfakcjonowane pizzą z polskim dodatkiem.

Układanie sera na pizzy

Odpowiedni ser to jednak nie wszystko, liczy się także sposób podania. Należy pamiętać o tym, że popularne rodzaje serów do pizzy układa się na różne sposoby:

  • mozzarellę można pokroić w plastry, paski albo rozerwać na kawałki i ułożyć na cieście;
  • sery takie jak parmezan czy Gran Padano należy najpierw schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce;
  • w przypadku serów pleśniowych istnieją dwa rozwiązania – można kroić je w kostkę lub po prostu pokruszyć;
  • ser feta ze względu na swoją konsystencję idealnie nadaje się natomiast do skruszenia.